Русенска област- отличник в извеждането на деца от институции - ruse.utre.bg

Русенска област- отличник в извеждането на деца от институции

26 октомври 2016, 15:41 | Русе утре
  • Снимка:
    Пресцентър Областна управа

В областта е изградена е най-добре функционираща мрежа от социални услуги за деца в страната

 В Областна администрация Русе беше представен нов метод, наречен „изследване в хода на действието“. Той е насочен към анализ на феномени, свързани със социална и културна промяна в човешки групи, организации и общности. Създатели на метода са екип от Ноу-Хау Център за алтернативни грижи за деца към Нов български университет. Основа за работата е процесът на деинституционализация на деца.

Изборът на област Русе за поле на изследването не е случаен. От тук започва извеждането на деца от домовете и планирането на новите социални услуги, осигуряващи по-адекватна и отговаряща на потребностите грижа. Изградена е най-добре функционираща мрежа от социални услуги за деца в страната. Областта е първата, в която закриването на институциите за потребители до 18 години е напълно финализирано. Тези факти дават основание да се смята, че област Русе е отличник в процеса на деинституционализация на деца.

Предвижда се провеждането на срещи с всички ключови участници в процеса, като техният опит ще се изследва чрез индивидуалните преживявания и виждания за деинституционализацията.

Целта на изследването е да бъде изготвен документ, който да е на разположение на българска и международна аудитория, заинтересована от трансформирането на системата за грижи за деца от резидентни към базирани в общността.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета