500 ученици на обучение по превенция на употребата на наркотични вещества - ruse.utre.bg

500 ученици на обучение по превенция на употребата на наркотични вещества

05 декември 2016, 14:25 | Русе утре
  • Снимка:
    Пресцентър Община Русе

  • Снимка:
    Пресцентър Община Русе

  • Снимка:
    Пресцентър Община Русе

У децата трябва да се формира гражданска позиция, за да могат да решават проблемите на обществото, когато станат зрели хора, заяви Кремена Раднева

 

„Превенция на риска от употребата на наркотици“ е събитие, първо по рода си в град Русе, организирано от Агенция „Митници“ и СНЦ „Детски пристан“ – Русе, с подкрепата на Община Русе и на Регионалния инспекторат по образованието.

500 русенски ученици от 7 до 11 клас взеха участие в обучението, а инициативата е част от образователната програма на Агенция „Митници“. Целта на програмата е да запознае възможно най-много ученици с видовете наркотични вещества, тяхното влияние и дългосрочно отражение върху организма и живота им като цяло.

У децата трябва да се формира гражданска позиция, за да могат да решават проблемите на обществото, когато станат зрели хора, заяви Кремена Раднева, председател на управителния съвет на СНЦ „Детски пристан” – Русе при откриването на събитието. Тя допълни, че проблемът с наркотиците е пример за необходимостта от информация и гражданска позиция.

Да бъдат активни и да олицетворяват качества като постоянство, упоритост и висок обществен принос, пожела на участниците в събитието кметът на град Русе Пламен Стоилов. Той изпрати специален поздравителен адрес, който бе връчен от Спасимир Димитров, директор на дирекция „Обществен ред и сигурност” към Община Русе.

Подобни събития са изключително полезни, заяви Димитър Райнов, началник управление в Регионално управление на образованието – Русе. Той изрази увереност, че презентацията и демонстрациите ще помогнат на учениците да осъзнаят реалните опасности от употребата на наркотични вещества.

Обучението се проведе в Доходното здание от митнически служители на Митница Аерогара София и Митница Русе. То включваше информационен панел и демонстрации. Те запознаха тийнейджърите с опасностите, свързани с употребата на наркотици. Фокус бе поставен върху новите синтетични дроги.

Важно е да се работи с учениците и децата по проблема с употребата на наркотични вещества, защото само през тази година в Европа 120 деца са загубили живота си заради употребата на синтетични наркотици, заяви Стефан Бакалов, началник на отдел Борба с наркотрафика към Митница Аерогара София. Докато преди 20 години на пазара е имало няколко основни наркотични вещества, то днес става дума за хиляди субстанции, а всеки ден химици създават нови и нови синтетични дроги, обясни Бакалов и разказа на децата за най-честите ефекти и рискове от употребата на различните видове наркотици.

Учениците получиха отговори на много свои въпроси: как се задържат наркотици, как се определя кой вещество какво е и какво да правят когато забележат дилър или някой им предложи наркотици.

Новото предизвикателство е интернет, заяви още Бакалов. Не само, че днес има сайтове, които предлагат различни наркотични вещества, но и наркотрафикантите използват съвременните методи за комуникация, за да улесняват и прикриват дейността си, допълни той и обясни на децата, че наред с това глобалната мрежа предлага и много информация за рисковете от наркотиците и от всеки сам зависи да търси активно информация, а не да се доверява на улицата.

Традиционно, най-вълнуващи за учениците бяха демонстрациите за откриване на наркотици. Специално участие в събитието взе митническото куче Епси, което демонстрира професионалния си нюх и откри укрити в ръчен багаж наркотични вещества. Учениците имаха възможност да видят и изпробват основни движения за самоотбрана при нападение на улицата.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета