Меден слитък от фонда на русенския музей на изложба във Виена - ruse.utre.bg

Меден слитък от фонда на русенския музей на изложба във Виена

01 февруари 2017, 09:46 | Русе утре
  • Снимка:
    РИМ

Организатори са Националният археологически институт с музей – БАН и Kunsthistorisches Museum – Виена

Меден слитък от фонда на русенския музей отпътува за Виена. Експонатът ще бъде включен в изложба, посветена на металите и ресурсите през бронзовата епоха в източните части на Балканския полуостров.

Изложбата във Виена ще бъде открита в средата на месец март. Нейни организатори са Националният археологически институт с музей – БАН и Kunsthistorisches Museum – Виена. Експозицията е част от научен проект, който се реализира между институти на Българската и Австрийската академии на науките.

Слитъкът е с формата на разпъната волска кожа. Той е домонетно средство за размяна от времето на късната бронзова епоха. По мнение на археолозите, това е изключително рядка находка. В днешните български земи са открити само четири подобни слитъка – два от Каменово, обл. Разград, един от с. Черково, обл. Бургас и един от с. Чернозем, обл. Ямбол. Върху слитъка, притежание на русенския музей, е врязан знак, подобен на тези върху слитъците, датирани около 1300 г. пр. Хр., които са открити в корабокруширалия кораб при Улубурун (Турция).Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета