Малки следователи от Детско полицейско управление“ събираха веществени доказателства - ruse.utre.bg
Alternative Media Group

Малки следователи от Детско полицейско управление“ събираха веществени доказателства

17 февруари 2017, 15:25 | Русе утре
  • Снимка:
    ОД МВР Русе

    Младши експерт Светлозар Миланов от група „КТ“ в БНТЛ демонстрира пред младежите как на практика се снемат пръстови отпечатъци

Децата се запознаха с действията на експертите от МВР по време на първия етап от разследването на престъпленията

Доброволците – ученици от детското полицейско управление при ОУ „Васил Априлов“ в гр. Русе се срещнаха днес с експерт-криминалисти от Базовата научно-техническа лаборатория (БНТЛ) в ОД МВР – Русе и проведоха занятие на тема „Събиране на следи и веществени доказателства“.

 

Децата се запознаха с действията на експертите от МВР по време на първия етап от разследването на престъпленията – изследване или оглед на местопроизшествието, защо и как се прави това, колко важна е тази дейност за установяване и доказване на престъпленията, за разкриване на извършителите и каква е ролята на тяхното експертно мнение в следващите етапи от разследването, както и колко е важно за отсъждане на справедлива присъда в съда.

 

Старши инспектор Светлана Атанасова, началник група „Съдебна химия и биология“ разказа накратко за работата в химическата лаборатория, в която се изследват наркотични вещества, наличие на алкохол в кръвта и други вещества. Тя запозна учениците с видовете наркотици и полевите тестове, с които се установяват наркотичните вещества.

 

Началникът на група „Криминална техника“ в БНТЛ старши инспектор Цветомир Петков обясни как се изследват куршуми, гилзи, подписи, печати и други; как се вземат следи и отпечатъци, оставени върху предмет; запозна децата и с други дейности, изискващи експертното мнение на служителите в лабораторията. Учениците видяха къде и как се регистрират извършителите на престъпления – заснимане, вземане на пръстови отпечатъци и т.н.

 

Младши експерт Светлозар Миланов от група „КТ“ в БНТЛ демонстрира пред младежите как на практика се снемат пръстови отпечатъци. Всеки от доброволците получи за спомен отпечатък на собствената си длан.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета