Евродепутатът Мария Габриел награди с посещение в ЕП 12 участници от конкурс - ruse.utre.bg

Евродепутатът Мария Габриел награди с посещение в ЕП 12 участници от конкурс

25 февруари 2017, 18:08 | Русе утре
  • Снимка:
    Инфо център на Мария Габриел в Русе

Те мериха сили в осмия национален ученически конкурс, посветен тази година на 10-годишнината от членството на Българя в ЕС

Анна Дечева от ПМГ "Баба Тонка" и Гергана Дичева от СУ "Христо Ботев" в

Русе спечелиха посещение на Европейския парламент в осмия национален

ученически конкурс на евродепутата Мария Габриел

 

На тържествена церемония в Дома на Европа в столицата, зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел връчи наградите на победителите в осмия национален ученически конкурс, посветен тази година на 10-годишнината от членството на Българя в ЕС. В тазгодишното издание се включиха рекордните 250 ученика от цялата страна.

 

Мария Габриел отличи общо 12 участници в двете възрастови категории с голямата награда посещение на Европейския парламент в Брюксел. Победителите ще имат възможност на място да се запознаят с дейността на единствената пряко избирана от всички европейски граждани институция.  Други 17 спечелиха поощрителна награда, която е посещение на Народното събрание. Евродепутатът връчи тази година и специална грамота за училище с най-голям брой участници в конкурса, която бе присъдена на СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви” – Разлог с общо участвали 24 ученици.

 

Творбите на учениците бяха оценявани от авторитетно жури с членове Мария Габриел, проф. д-р Ингрид Шикова – един от основоположниците на специалност "Европеистика" в Софийския университет, Надя Барух - директор и главен редактор на националното издателство за образование и наука към МОН „Аз Буки", Милена Милотинова – журналист и водещ на предаването „Брюксел 1“ по телевизия Bulgaria On Air и Теодор Стойчев - ръководител на Информационното бюро на ЕП в България.

 

Пътуване до Брюксел в категория 8-9 клас спечелиха: Анна Дечева от ПМГ "Баба Тонка" – Русе, Петя Димитрова от ПГПНЕ ,"Гьоте" – Бургас, Дана Мицина от СУ "Братя Петър и Иван Каназиреви" - Разлог, Христина Цонкова от ЕГ "Акад.  Людмил Стоянов“ – Благоевград, Магдалена Виденова от ОУ "Св. Климент Охридски" – Бургас, Илина Жечева от ПГПЗЕ "Захарий Стоянов"  -  Сливен. С поощрителна награда бяха отличени Никълъс Бринтнол от СУ "Цанко Церковски" -  Полски Тръмбеш, Рабие Мазгалджи от СУ "Св.Климент Охридски" – с. Слащен, Пресиана Петрова от СУ "Цанко Церковски" - Полски Тръмбеш, Мария Венкова от ПГ по туризъм "Иван П. Павлов" – Русе, Ростислава Димова и Даная Данева от ПМГ "Баба Тонка" - Русе, Айсел Казалиева от Второ ОУ "Гоце Делчев" - Гоце Делчев и Стефания Дърпатова  от СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви” – Разлог.

 

В категория 10-12 клас, първа награда беше присъдена на: Гергана Дичева от СУ "Христо Ботев" – Русе, Карина Коршумова и Владислава Димитрова от НПГ "Димитър Талев" – Гоце Делчев, Георги Мутафчиев от ЕГ "Акад. Людмил Стоянов" – Благоевград, Огнян Андонов от ПГ  "Яне Сандански" – Сандански и Елиана Александрова от ПГПЧЕ "Петър Богдан" -  Монтана. Посещение на Народното събрание като поощрителна награда спечелиха: Тихомир Проданов от  СУ "Христо Ботев"  – Нова Загора, Мариела Латинова от ЕГ „Акад. Людмил Стоянов" – Благоевград, Вилимир Александров от  СУ "Св. Св. Кирил и Методий" – Симитли, Георги  Гутев от СУ "Димитър Благоев" – Свищов, Таня Димитрова от ПГ "Васил Левски" – Ямбол, Дженни Беллиато от СУ "Св. Паисий Хилендарски" – Дупница, Никол Заркова от ПАГ "Гео Милев" – Русе, Фатме Фета от ПМГ "Яне Сандански" – Гоце Делчев и Ива Корунчева от СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви” – Разлог.

Пред участниците и гостите на церемонията, Мария Габриел сподели впечатленията си от творбите, наблягайки на силата на техните послания и въпросите, които поставят. „За мен ключовият резултат от конкурса е не само рекордният брой на участниците, но най-вече постигнатият в есетата и презентациите баланс между постиженията от членството ни в ЕС, но и какви още усилия трябва да положим, за да отстояваме достойното място на България в Европа. Особено ме впечатли разсъждение в едно от есетата, което напълно споделям, че когато мислим за членството на България в ЕС като резултати и предизвикателства, най-важният резултат е свободата. Но свободата е и отговорност. Ще се справим с предизвикателствата чрез умението да носим отговорност. Свободата ни дава сили да отстояваме националната си идентичност, история, културно разнообразие в синхрон с общоевропейските ценности. Радвам се, че повечето от младите хора са го разбрали. Моето послание е: бъдете критични, но също активни и конструктивни. Стремете се към промени, но и към съхраняване на идентичност. България има своето достойно място в ЕС и доказателството сте вие“, заключи емоционално Мария Габриел.

 

Етикети
ЕСконкурсЕП


Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета