Районна прокуратура – Русе предаде на съд крадци на проводник - ruse.utre.bg

Районна прокуратура – Русе предаде на съд крадци на проводник

18 март 2017, 14:00 | Русе утре
  • Снимка:
    Районен съд Русе

И тримата обвиняеми са вече осъждани

Обвинението срещу Шукри М., Раим С. и Сюлейман А. е за това,  че на 27/28.04.2016 г. в землището на с. Бъзън след предварителен сговор с Кадир К., Мемиш К., Мемиш М., чрез използване на МПС и на техническо средство, отнели чужди движими вещи – 235.58м. кабел тип ”ТЗБ 19х4х1,2”, на обща стойност 3632,54 лева, от владението на фирма «БТК» ЕАД, без съгласието на собственвика, с намерение противозаконно да ги присвоят, като извършеното не представлява маловажен случай. Като деянието по отношение на Раим С. И Сюлейман А. е извършено в условията на повторност, а Шукри М. е извършил престъпление в изпитателния срок на постановена присъда. Престъпление по чл.195, ал. 1, вр. чл. 194 от НК.

 

И тримата обвиняеми са осъждани. Мемиш К., Мемиш М. и Кадир К. живеели в област Плевен. Всички били безработни и се снабдявали с парични средства чрез извършване на кражби. Разбрали, че в землището на с. Бъзън имало вкопан в земята кабел, в който се съдържало голямо количество мед и решили да го откраднат. За да не бъдат разкрити и подслушвани, разговаряли помежду си чрез мобилни телефони, които се водели собственост на други лица. На уречения ден вечерта, започнали да се обаждат един на друг и да се наговарят кога и чрез какви автомобили ще тръгват към местопрестъплението. Към полунощ на 27.04.2016 г. групата тръгнала с три коли. След като пристигнали в землището на с. Бъзън започнали да копаят дупки в земята с размери от 50-100см, на разстояние 15-30 метра една от друга и дълбочина от около 130см. Докато обвиняемите копаели, Раим С. забелязал две бараки, разбил катинара и взел различни вещи. След като изкопали дупките и намерили кабела, обвиняемите го срязали, завързали го с приготвеното въже с примка и го издърпвали с помощта на автомобила. След това срязали стоманената обвивка на кабелите, взели само медните проводници, нагрели ги с горелката и ги огънали с клещите така, че да са удобни за пренасяне в багажника на автомобил. Качили се на автомобилите и отпътували в посока град Бяла. 

Всички техни действия, били наблюдавани от полицейски служители. В района на град Борово бил спрян лек автомобил „Фолксваген Пасат“ и намиращите се в него лица задържани. Непосредствено след спирането им, покрай тях с висока скорост преминал втория лек автомобил „Фолксваген голф“, който не спрял на подадения от полицейските служители сигнал, като се опитал да избяга по неасфалтиран участък от пътя, автомобилът поднесъл и се ударил в дърво. Мъжете от колата излезли и побягнали, опитали са да се скрият по дворовете на къщите наоколо, но били открити и задържани. Впоследствие обвиняемият Шукри М. отново се опитал да избяга, но бил уцелен със стоп патрон и задържан. Третият автомобил – „БМВ“ успял да премине през всички полицейски постове и бил спрян в района на град Полски Тръмбеш. При извършените претърсвания и изземвания в лекия автомобил „Фолксваген Пасат“ били открити откраднатите вещи и инструментите.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета