Учениците от Ценово най-подготвени за оцеляване при бедствия и извънредни ситуации - ruse.utre.bg

Учениците от Ценово най-подготвени за оцеляване при бедствия и извънредни ситуации

25 април 2017, 15:09 | Русе утре
  • Снимка:
    Пресцентър Община Ценово

Проявата е част от националното ученическо състезание

В актовата зала на ОУ „Христо Ботев“ в Ценово се проведе общинското състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“. В надпреварата се включиха представителни отбори от четирите учебни заведения. Участниците трябваше да отговорят на 30 въпроса за срок от тридесет минути. Проявата е част от националното ученическо състезание, организирано от служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в партньорство с Министерството на образованието и Двореца на децата.

Ценово е първата община в Русенска област, в която се проведе ученическото състезание. „Момичетата и момчетата трябва да покажат знания и да демонстрират реакции за защита при бедствия. Участниците успешно представят възможности за превенция на риска, активна гражданска позиция и опазване на природната среда“, коментира в началото на надпреварата инспектор Красимир Митев от РД ПБЗН. Затова и въпросите бяха насочени за оказване на първа помощ и действия в извънредни ситуации, реакция при бедствия и гасене на пожари.

Четиримата ученици от отбора на Ценово за поредна година се оказаха фаворити в състезанието. Те  демонстрираха отлична теоретична подготовка при решаването на теста. Безапелационен първенец обаче стана Албена Ангелова, която спечели максимален брой точки. На второ място се класираха състезателите от училището в Новград. На трета позиция с еднакъв брой точки застанаха учениците от Караманово и Долна Студена.

„И четирите отбора показаха добра подготовка и готовност за действия в трудни и критични ситуации. Винаги трябва да сте готови за реакция, за да се действа организирано и без паника“, поздрави участниците Иванка Боянова – старши експерт „Образование и култура“ в общинската администрация.

Победителите от всички общини в областта ще си дадат среща в Русе и ще премерят сили на областно ниво, като състезанието е насрочено за 4 май.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета