ОИЦ – Русе награди победителите в конкурса „Европа у дома“ - ruse.utre.bg

ОИЦ – Русе награди победителите в конкурса „Европа у дома“

29 април 2017, 09:00 | Русе утре
  • Снимка:
    Областен информационен център – Русе

Със свои рисунки участваха и няколко ученици от София

В истински празник се превърна награждаването на победителите в конкурса „Европа у дома“ на Областния информационен център – Русе, посветен на 10 години от членството на България в Европейския съюз и част от инициативата на Европейската комисия „Европа в моя регион 2017“. Церемонията се състоя на 25 април 2017 г. в лапидариума на Регионалния исторически музей.

Нито мястото, нито датата са случайно избрани. На тържествена церемония в Люксембург на 25 април 2005 г. е подписан Договорът за присъединяване на България към Европейския съюз от 1 януари 2007 г. Писалката, с която Меглена Кунева слага подписа си, в качеството си на министър по европейските въпроси, днес се съхранява в музея. Специалистът Владислав Атанасов показа на учениците уникалния експонат и им разказа неговата история. Обърна внимание, че лапидариумът, където те са в момента, както и съседният Екомузей, са създадени с европейски средства по проект, финансиран по ОП „Регионално развитие“ 2007 – 2013.“ Ако не бяхме част от европейското семейство, нямаше да ги има тези и много други придобивки в нашия град“, каза той

Интерес към конкурса „Европа у дома“ проявиха 160 деца и младежи от Русе и областта. Любопитното е, че със свои рисунки участваха и няколко ученици от София. От всички творби 5-членно жури от представители на Регионалното управление по образование, Съюза на българските художници, Регионалния исторически музей и на ОИЦ-Русе отся 61 картини, които бяха подредени в изложба в лапидариума. Голяма част от творбите показаха колко креативни творци са младите хора.

В категорията „Първи – четвърти клас“ победител е 9-годишната Росица Христова от III клас на СУПНЕ „Фридрих Шилер“, в категория „Пети – осми клас“ – 12-годишната Дария Паученко от НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ и в категория „Девети – дванадесети клас“ – Деян Дафинов от XI клас на ПГДВА „Йосиф Вондрак“. Областният информационен център – Русе награди и тримата фаворити с безжични слушалки. Освен това във всяка една от категориите центърът раздаде по 3 поощрителни награди – материали и пособия за художници. Подаръци имаше и за останалите автори, които участваха в изложбата. Всички получиха атрактивни грамоти със снимките на своите творби.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета