Пет предмета от Русе в постоянната експозиция на „Дома на европейска история“ в Брюксел - ruse.utre.bg

Пет предмета от Русе в постоянната експозиция на „Дома на европейска история“ в Брюксел

09 май 2017, 12:42 | Русе утре
  • Снимка:
    РИМ

    Целта на проекта е запознаване с историческите процеси и събития в Европа през XX в. и провокиране на дебат и размисли за ролята на Обединена Европа

Идеята за създаване на Дом на европейската история се ражда преди 10 години по инициатива на бившия председател на ЕП Ханс Герт Пьотеринг

Пет предмета от Русе представят България в постоянната експозиция на Дома на европейска история (House of European History) в Брюксел. Това са сувенирен моливник с лого на „Интерхотели“ (70-те години на XX в.), значка „Русе“ с форма на щит, която показва Моста на дружбата, Паметника на свободата и фабрика, картичка – „Село Баня – Балнеосанаториум и минерални бани“ (60-те години на XX в.), фотография на Регионален исторически музей, отразяваща темата за училищния живот през 60-те – 70-те години на XXв. и плакет на ДКМС.

Домът на европейската история бе открит на 6 май тази година в Брюксел по повод днешния Ден на Европа. Регионален исторически музей – Русе е един от партньорите на Генерална дирекция за комуникация към Европейския парламент в тяхната инициатива.

По инициатива на Регионалeн исторически музей – Русе през лятото на 2014 г. се проведе кампания за събиране на дарения от русенци – туристически сувенири и пощенски картички от времето на социализма, които да представят България в този европейски проект. Във връзка с подбора на фотографии, представящи моменти от училищния живот, музейните специалисти предоставиха образи от колекцията 33 албума от социализма от отдел „Най-нова история”, след което бе отпечатано и книжно тяло по проекта за „Дигитализация на визуални документи – споделяне на знание и интерпретация на наследството“ на Регионален исторически музей – Русе, финансиран по програма „Знание и растеж” на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух” и ВН – социален проект на Еконт. Избраната снимка за Дома на европейска история е направена през 1972-1973 г. и показва русенски ученици на екскурзия до местата, свързани с националноосвободителното движение и по-конкретно пред войнишкия паметник в с. Басарбово.

Идеята за създаване на Дом на европейската история се ражда преди 10 години по инициатива на бившия председател на ЕП Ханс Герт Пьотеринг. Намира се в сградата „Ийстман“ (Eastman) в близост до Европейския парламент в Брюксел. Целта на проекта е запознаване с историческите процеси и събития в Европа през XX в. и провокиране на дебат и размисли за ролята на Обединена Европа и нейното бъдеще.За реализирането на експозицията са ангажирани близо 30 историци, архитекти и дизайнери от цяла Европа. Изложените предмети са достъпни на всички 24 официални езика на ЕС.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета