Банани, „Кока Кола“ и радиоприемник ВЕФ в инсталация по повод Международния ден на музеите - ruse.utre.bg

Банани, „Кока Кола“ и радиоприемник ВЕФ в инсталация по повод Международния ден на музеите

18 май 2017, 13:56 | Русе утре
  • Снимка:
    Регионален исторически музей Русе

Тя въвежда посетителите в процеса на превръщане на предмети, познати от всекидневието на мнозина, в музейни експонати

Два банана, дървени налъми, празна малка бутилка „Кока Кола“ с надпис на кирилица, противогаз, радиоприемник ВЕФ и чавдарска връзка са включени в инсталацията „Свидетелски истории, оспорвани истории“ бе представена в Историческия музей.

 

Тя въвежда посетителите в процеса на превръщане на предмети, познати от всекидневието на мнозина, в музейни експонати. На преден план са изведени не толкова самите предмети, колкото тяхната интерпретация на няколко нива – особеност, която произтича от свидетелските разкази от епохата. Проучването на близкото минало е предизвикателство, породено от близостта на епохата и преплетено с поляризираните възприятия на нейните свидетели и участници в резултат на идеологизацията в условията тоталитарна власт.

 

Събитието е по повод Международния ден на музеите – 18 май, който през настоящата 2017 година се отбелязва от ИКОМ под надслов „Музеите и оспорваните истории: да кажем в музеите неизразимото“ (Museums and Contested Histories: Saying the Unspeakable in Museums).Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета