"Българско изкуство от 80-те години на 20 век" в Галерията - ruse.utre.bg

"Българско изкуство от 80-те години на 20 век" в Галерията

10 юни 2017, 10:00 | Русе утре
  • Снимка:
    Художествена галерия - Русе

В изложбата присъстват и две картини, подарени на Галерията от Нешка Робева през 2016

От 7 юни до края на месеца в Художествена галерия - Русе може да бъде видяна изложба, включваща живописни и графични творби от фонда на ХГ - Русе, създадени през 80-те години на 20 век. Период, в който в колекцията на институцията постъпва най-голямото количество творби за цялото й съществуване, в резултат от активния художествен живот в страната и дейността на Съюза на българските художници. 

В областта на живописта, произведенията от това десетилетие се включват в общата линия на развитие на българското изкуство. Хармония, тишина и покой царят в творбите на Снежина Попгенчева, Тодор Филипов, Марко Монев. Други се характеризират с интровертност, поетична самотност и екзистенциални настроения. Това са картините на Петър Попов, Янаки Кавръков, Ивайло Мирчев. По същото време русенските художници започват да работят и в областта на хиперреализма. Володя Кенарев и Николай Караджов проявяват особен интерес към детайла в малкия формат.

В областта на графиката и рисунката авторите творят в различни стилови направления. Многообразие има и в използваните техники на печат. Творбите на  Стоян Венев и Лъчезар Танев  могат да бъдат отнесени към тенденцията за развитие на национален стил в изкуството. Друга линия чертаят произведенията, свързани с асоциативно–метафоричния подход. Той отразява по нов начин отношението на художниците към действителността, човешкото битие, смисъла на живота. Това са композициите на Стоян Стоянов–Течи, Любомир Йорданов, Стоян Цанев, Пламен Монев.

В изложбата присъстват и две картини, подарени на Галерията от  Нешка Робева през 2016 г. Нейният портрет е рисуван от Светлин Русев по повод Олимпийските игри от 1986 г. и е отличен през същата година с награда на Съюза на българските художници. Другата картина "В ателието" е на художника Йордан Кацамунски, два пъти носител на престижната награда за живопис на името на Владимир Димитров - Майстора.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета