Симфонични вариации върху "Руфинка болна легнала" от Денислав Томов - ruse.utre.bg

Симфонични вариации върху "Руфинка болна легнала" от Денислав Томов

14 юни 2017, 10:14 | Русе утре
  • Снимка:
    Държавна опера Русе

Концертът е световна премиера

На 16 юни от 19 часа в зала "Филхармония", Русенската филхармония и френският диригент Жан-Ив Годен ще изпълнят пред русенската публика Симфонични вариации върху "Руфинка болна легнала". За тема на произведението служи едноименната родопска народна песен.

В програмата на концерта ще чуете и "Фантастична симфония" на Берлиоз и Концерт за флейта и оркестър от Жак Ибер със солист Филипо дел Ноче Filippo Del Noce, който е част от оркестъра на Държавна опера - Русе от септември 2016 г.

Денислав Томов е роден през 1982 г. в Плевен.

 През 2005 г. завършва специалност „Композиция“ в Теоретико-композиторски и диригентски факултет на Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, София при проф. Михаил Пеков и проф. Красимир Тасков. През 2002 участва в майсторски клас по Оперно-симфонично дирижиране при Алън Хейзълдайн /Великобритания/. През 2004 г. е един от четиримата български композитори, които са номинирани за финалния кръг на конкурса за ново българско симфонично произведение „7/8” с „Концерт за ударни инструменти и симфоничен оркестър”, изпълнен от Пловдивска филхармония в Пловдив и зала „България” .  От 2006 г., по линия на членството си в СБК взема участие в ежегодните издания на „Нова българска музика”. Сътрудничил си е различни симфонични, камерно-инструментални, хорови състави, сред които Пловдивска филхармония, Плевенска филхармония, Академичен симфоничен оркестър към НМА „Проф. Панчо Владигеров“, Национален филхармоничен хор „Светослав Обретенов“, Симфоничният оркестър на Българското национално радио, диригентите Йордан Дафов, Славил Димитров, Деян Павлов, Иван Стоянов, Софийски духов оркестър, струнен квартет „Хорс“.  Има  записи за Българското национално радио и Българската национална телевизия. През 2005 г. получава втора награда на Международния конкурс за инструменталисти и композитори „Музиката и земята”, София и втора награда на Конкурс за симфонично произведение, организиран от Австрийското посолство в Република България по случай 100-годишнината на Елиас Канети. През 2013 трета награда на конкурс за написване на произведение, организиран от Софийски духов оркестър и първа награда на конкурс за детска песен. Отличèн проект по програма „Дебюти“ на Министерство на културата и Национален фонд „Култура“ като композитор за 2013-а за мюзикъл „Спектакълът“. Член на журито на Национален детско-юношески конкурс за музикално и танцово изкуство с международно участие „Орфеева дарба”, София (2014 и 2015). От февруари 2015 г. е докторант в Теоретико-композиторския факултет на НМА „Проф. Панчо Владигеров“, София. Интересите му са насочени към създаването на симфонична музика, вокални солови и хорови творби, камерно-инструментални произведения за различни състави и към музикално сценичните жанрове -опера, балет, мюзикъл.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета