Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев посети Русенския университет - ruse.utre.bg

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев посети Русенския университет

22 юли 2017, 17:28 | Русе утре
  • Снимка:
    Пресцентър РУ

Вълчев: Русенският университет има добро стратегическо управление и иновативен потенциал, както и впечатляваща материална база

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, заедно с народните представители Пламен Нунев и Светлана Ангелова от 19 МИР, посетиха Русенския университет. Русенският университет е първото висше училище, в което министър Вълчев прави визита, откакто ръководи образованието.

Посещението започна с обиколка на университетския кампус. Министър Вълчев разгледа специализираните зали, лаборатории и техническо оборудване, използвани в учебния процес. Екипът на катедра Телекомуникации запозна министъра с резултатите от своята работа по проект  „Интерактивна визуализация на древноримското културно наследство в трансграничния регион между България и Румъния (ARHIVE). Създадените по проекта 3D-копия на артефакти, виртуални разходки в музеи, интерактивни игри и добавена реалност бяха демонстрирани от младите преподаватели и докторанти в катедрата, които получиха поздравления от за своята работа то министър Вълчев. Той отбеляза, че инвестициите в развитието на млади учени и високи технологии са стратегически за всяко висше училище и осигуряват неговата висока конкурентоспособност.

На срещата, на която присъства цялото академично ръководство, ректорът- проф. Пенчева представи пред министър Вълчев дейностите и успехите на университета в регионален, национален и международен план, а също и добрите практики на сътрудничества и партньорства с други висши учебни заведения и институции. Министърът бе информиран и за приетата от академичния съвет концепция за дигитализация на обучението във висшето училище. Проф. Белоев посочи силните позиции на университета в региона и неговото значение за развитието на областите Русе, Разград, Силистра, Търговище и Видин като единствено държавно висше училище и гарант за развитието на икономиката и решаване на демографски проблеми.

Председателят на Студентския съвет на Русенския университет Станимир Бояджиев постави проблемите на своите колеги, свързани с условията в студентските общежития и студентските стипендии.

Бяха дискутирани и много актуални въпроси за необходимостта от увеличаване на средствата за научна дейност и докторантски стипендии, начини за насърчаване и целево финансиране на млади преподаватели, подобряване на възможностите на акредитационната оценка като индикатор за качеството на обучението др. 

В заключение министър Вълчев каза, че Русенският университет има добро стратегическо управление и иновативен потенциал, както и впечатляваща материална база. Отбеляза, че университета има ангажираща политика по отношение на младите преподаватели, което е предпоставка за бъдещо устойчиво развитие. Той оцени високо приетата концепция за дигитализация на обучението.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Новините