Дoпълнителна подготовка на бъдещи първокласници – нова лятна услуга по проект на Община - ruse.utre.bg

Дoпълнителна подготовка на бъдещи първокласници – нова лятна услуга по проект на Община

03 август 2017, 15:46 | Русе утре
  • Снимка:
    Пресцентър Община Русе

Безплатната социално-образователна услуга е отворена до края на месец август

Дoпълнителна подготовка на бъдещи първокласници – в нова лятна услуга по проект на Община Русе BG05M9OP001-2.004-0041 „Социално включване чрез услуги за ранно детско развитие“ по ОП „Развитие на човешките ресурси 2014-2020“.

Нова безплатна социално-образователна услуга е отворена до края на месец август по проект BG05M9OP001-2.004-0041 „Социално включване чрез услуги за ранно детско развитие“, който Община Русе изпълнява по ОП „Развитие на човешките ресурси 2014-2020 г.“ Услугата се предоставя в сградата на ДГ „Червената шапчица“, Филиал „СВЕТИЛНИК“ от консултанти – педагози, които под форма на игра провеждат допълнителна педагогическа подготовка за равен старт в училище.

В неформалната лятна школа са записани 15 деца на възраст 6-7 години, които индивидуално или със своите родители са потребители в други услуги на проекта.  Установените при работата с тях дефицити на знания и умения за първи клас в предстоящия месец ще бъдат компенсирани с интересни занимания в нестандартна среда. Те включват комбинация от образователни елементи, игри и адаптирана за деца изследователска дейност на природната среда. Очаква се в резултат от специалната програма децата да преодолеят затруднения в комуникацията, да обогатят уменията си, а децата билингви да подобрят познанията по български език. Предвидени са посещения в детския отдел на РБ „Любен Каравелов“, Регионален исторически музей и екскурзия с корабче в акваторията на русенския бряг на река Дунав, а дейностите с участие на родители – състезания, образователни игри и викторини.

В дейностите на услугата „Допълнителна педагогическа подкрепа за равен старт в училище“ ще се включат при необходимост логопед, психолог и социални работници. Лятно училище в рамките на проекта ще се проведе и следващата година през август с деца и родители, които имат материални затруднения и/или социален дефицит и генерират риск от общностно изключване и отпадане на децата им от образователната система. Заниманията се провеждат всеки ден от 9:00 до 16:00 часа в ЦИСУ „СВЕТИЛНИК“, кв. „Чародейка“, ул. „Тодор Икономов“ №1 .

Няма прекъсване в безвъзмездното предоставяне на останалите услуги по проекта, „Ранна интервенция на уврежданията“, „Индивидуална педагогическа подкрепа за деца с увреждания“, „Предоставяне на психологическа подкрепа и консултиране на бъдещи и настоящи родители за формиране и развитие на родителски умения“ и „Здравна детска консултация и дейности по превенция на заболяванията“ които през летния сезон са в сградата на КИСУД, кв. „Дружба“, ул. „Н. Й. Вапцаров“ №20 и чрез мобилна работа на терен в домовете на потребителите.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета