Европейска младежка олимпиада по информатика - ruse.utre.bg

Европейска младежка олимпиада по информатика

04 август 2017, 15:17 | Русе утре
  • Снимка:
    Пресцентър Община Русе

    Един от младежите, които ще представят България в състезанието – Виктор Кожухаров, ПМГ "Баба Тонка" е от град Русе.

Инициатор е проф. Красимир Манев, президент на Международната олимпиада по информатика (IOI)

През септември 2017 г. в България ще се проведе Първата Европейска младежка олимпиада по информатика (European Junior Olympiad in Informatics – EJOI). Събитието е създадено в страната ни и поставя началото на значима практика във всички страни в Европа. Инициатор е проф. Красимир Манев, президент на Международната олимпиада по информатика (IOI).

 

Новата инициатива е продължение на впечатляващата история на България, свързана с провеждането на международни олимпиади и състезания по информатика. През 1989 г. България е основател и домакин на Международната олимпиада по информатика (IOI), която се провежда за първи път в град Правец. От 1989 до 2017 г. страната ни е на шесто място в света по завоювани медали от Международната олимпиада по информатика, а в индивидуалната ранглиста към 2017 г. българинът Христо Венев е на второ място в света с 4 златни и 1 сребърен медал.

 

Първото издание на European Junior Olympiad in Informatics – EJOI ще се проведе от 7 до 13 септември 2017 г. в Иновативен форум „Джон Атанасов“, част от София Тех Парк. Регистрираният брой участници е около 100 от 23 държави, членки на ЕС, държави, кандидати за членство в Европейския съюз, както и членуващи в Съвета на Европа. Правилата и програмата на състезанието са по образец на тези на Международната олимпиада по информатика.

 

Първата Европейска младежка олимпиада по информатика (eJOI) ще се проведе под патронажа на Президента на Република България Румен Радев, Тибор Наврачич, еврокомисар по образованието, културата, младежта и спорта и Мария Габриел, еврокомисар по цифровата икономика и общество. Олимпиадата е подкрепена и от българските депутати в Европейския парламент. Състезанието ще следва правилата и стандартите на Международната олимпиада по информатика. Един от младежите, които ще представят България в състезанието – Виктор Кожухаров, ПМГ "Баба Тонка" е от град Русе.

 

Олимпиадата се провежда със съдействието, подкрепата и спонсорството на десетки европейски, национални и общински институции, образователни организации, браншови асоциации, бизнеси, и доброволци.

 

Аудиторията на олимпиадата включва най-елитния кръг от сферата на информатиката в Съвета на Европа – както млади хора, така и ръководители и преподаватели. Очакваме широко медийно отразяване от страна на медийните партньори на Олимпийското сдружение (olympicbg.org/partners), както и от други медии от страната. Медиите от държавите, представени с отбор, също ще отразят представянето на техните делегации.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета