Закаляването през лятото - ключ към здравето на децата - ruse.utre.bg

Закаляването през лятото - ключ към здравето на децата

13 август 2017, 12:41 | Русе утре
  • Снимка:
    ПП "Русенски Лом

    Специалистите препоръчат море за деца с увеличени или проблемни сливици и планина за тези с дихателни проблеми

Коментира педиатърът в Медицински цетър "Медика Експерт" д-р Галя Андреева

Летните месеци са времето, когато трябва да закалим децата си, за да ги предпазим от грип, настинки и други инфекциозни заболявания. Това е моментът, в който могат да бъдат използвани всички благоприятни фактори - чист въздух, слънце и вода, коментира педиатърът в Медицински цетър "Медика Експерт" д-р Галя Андреева.

 

Освен закаляване, подобни процедури оказват положителен ефект върху съня и апетита на детето, допълват специалистите. През лятото могат да се използват възможностите, които предлагат почивките на море и планина. Специалистите препоръчат море за деца с увеличени или проблемни сливици и планина за тези с дихателни проблеми. За да се започне закаляването, е необходимо детето да бъде напълно здраво. По думите на д-р Андреева, която е дългогодишен педиатър, закаляването трябва да се прилага от най-ранна възраст.  

Хубаво е това да започне с въздушни бани и разходки на открито. Децата са особено чувствителни към липсата на свеж въздух. Престоят по-продължително време в лошо проветрени помещения, може да доведе до нарушения в съня, загуба на апетит, гадене, главоболие и анемия, допълва д-р Андреева. Сънят на свеж въздух оказва изключително благоприятно въздействие не само за растежа и развитието на детето, но и за съзряването на нервната система. През лятото детето може изцяло да прекара времето за сън навън.

 

Особено полезни са разходките на открито, като продължителността се увеличава постепенно. Трябва да се съобразим с температурата, която се съобразява с възрастта на детето, казва още педиатарката. Една от най-приятните закалителни процедури са слънчевите бани, тъй като слънчевите лъчи оказват положително влияние върху имунната система на детето. Излагането на слънце обаче трябва да се прилага много внимателно и да е съобразено с външната температура. Подходящото време за плаж е до 10.00 ч. сутрин и след 17.00 ч. следобяд.  

Важно е постепенно увеличаване на продължителността - от 5-10 минути до 30-40 минути. Трябва да се обърне специално внимание на облеклото на детето. То трябва да е подбрано така, че да не се допусне прегряване. 

Материята също е значение. Най-добре е тя да е от памук, така че кожата на детето да може да „диша”. Не на последно място е важно главата на детето да бъде предпазена с шапка. Важна закалителна процедура е въздействието с вода. Това може да се извършва на открито или на закрито. Важно e подобни процедури да се извършват непрекъснато, така може да очакваме нужния резултат през цялата година.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета