Университетът и и виетнамска асоциацията обсъждаха възможности за общи проекти - ruse.utre.bg

Университетът и и виетнамска асоциацията обсъждаха възможности за общи проекти

26 август 2017, 09:00 | Русе утре
  • Снимка:
    Пресцентър Русенски университет

Виетнам се стреми да стане индустриализирана страна до 2020 г.

Председателят на Асоциацията за професионално обучение и социална дейност във Виетнам д-р Фан Си Нгхъ се срещна с ректора на Русенския университет проф. Велизара Пенчева. По време на разговора, в който участваха още проф. Красимир Мартев – директор на дирекция „Чуждестранни студенти“ и научният ръководител на д-р Нгхъ – доц. Чавдар Везиров, бяха обсъдени възможност за създаване на съвместни програми в областта на професионалното обучение между Русенския университет висши училища във Виетнам.

Д-р Фан Си Нгхъ се връща в Русе 30 години след като е защитил докторската си дисертация под ръководството на доц. Чавдар Везиров. Д-р Нгхъ е завършил Русенския университет през 1978 година във Факултета по механизация и електрификация на селското стопанство, чийто наследник е днешния Аграрно-индустриален факултет, а от 1984 до 1987 г. е докторант в същия факултет. Преди да оглави виетнамската Асоциация за професионално обучение, д-р Нгхъ е ректор на Педагогическия университет в град Ханой, където се подготвят учители за професионалните училища в страната. Около 7000 студенти, които се обучават в 15 специалности, следват в университета, каза д-р Нгхъ.

Виетнам се стреми да стане индустриализирана страна до 2020 г. и в тази връзка инвестира в подготовката на кадри с техническо професионално образование. Планът на правителството е до 2020 г. квалифицираните работници да бъдат 55% от работната сила в страната, като в момента те са около 30% от всички работещи. В изпълнението на тези цели професионалното обучение се адаптира към потребностите на бизнеса и се насърчава неговото разширяване.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Парите