РЗИ – Русе предупреждава, че пушенето на наргиле вреди на здравето - ruse.utre.bg

РЗИ – Русе предупреждава, че пушенето на наргиле вреди на здравето

09 септември 2017, 09:00 | Русе утре
  • Снимка:
    pixabay

Такава е и експретната позиция на Световната здравна организация (СЗО)

През последните години в България се забелязва увеличение на консумацията на тютюн за наргиле. Този вид пушене се предлага най-често в барове и заведения като развлечение за клиентите, които често се оказват младежи и непълнолетни лица. Това изделие е популярно най-вече сред младите, заради специфичния начин на консумация, като се предлага изключително богато разнообразие от ароматния продукт и пособията за неговото консумиране.

Притеснението от този вид пушене идва от факта, че наргилетата придобиват висока популярност сред младите хора, която се засилва особено много в последните години.

Пушенето на наргиле несъмнено представлява сериозен риск за здравето – такава е и експретната позиция на Световната здравна организация (СЗО).

Какво представлява наргилето?

Наргиле е средство за пушене известно още като водна лула. Произлиза от Индия и е широко разпространено в арабския свят. Представлява тръба, на която от единия край е поставен тютюн, индиректно нагрят на огън, а тръбата води до стъклен съд с вода, в който се филтрира димът и после се вдишва от един или няколко маркуча. Може да се използва да се пуши тютюн, билки и плодове. Тютюнът не изгаря директно, а се изпича, от което се получава дим. Димът слиза по тръбата до течността в стъкленицата, преминава през течността и излиза на повърхността, от където попада в чибука (маркуча). При дърпане димът от стъкленицата попада в дробовете на пушача. При пушене, димът може да не се вдишва, а да се задържа в устата.

Водата филтрира част от дима и премахва част от вредните газове, но все пак наргилето е не по-малко вредно от цигарите и пурите.

Тютюнът за наргиле се състои от специален вид тютюн, глицерол, мед (в някои случаи) и аромати. За разлика от другите тютюни е лепкав и мазен на вид, с аромат на плодове, кафе, дъвка, ядки, мента и др.

Въглените за наргиле се делят на два вида-леснозапалими (изкуствени) и естествени. Първите се запалват за секунди при контакт с пламък, но поради използваните за тази цел химикали отделят дим с миризма на сяра и амоняк по време на запалване. Естествените се състоят от пресован въглищен прах, но поради естеството си изискват непрестанен контакт с пламък или нагревателна плоча (котлон) до нагряване и запалване на повърхността.

 

Вредите за здравето

• Вредният ефект от пушенето чрез наргиле е в много по-високата продължителност на консумация, отколкото при пушенето на цигари. Средно пушенето чрез наргиле може да има продължителност между 20 и 80 минути.

• Наблюдава се и вредното влияние от вдишването на дима от въглена, който също има канцерогенен ефект, въпреки частичното пречистване от преминаването на дима през вода.

• Интерес представляват и стойностите нa катран, които се оказват твърде високи. Необходимо е да се посочи, че съдържанието на катран не се дължи само на наличието на никотин, а е следствие и от горенето на сиропите, меласата и всички захаросъдържащи вещества използвани при производството на смесите за наргиле.

• Предполага се, че водата в наргилетата ги прави по-безопасни, но истинската функция на водата е да охлажда пушека. Оказва се, че по-малко от 5% от никотина бива филтриран. Тази цифра може да се промени значително от маниера на пушене и типа наргиле.

• Разбира се има и известна разлика в тютюните. В Европа се пушат предимно влажни тютюни, но понякога се намират по-сухи или изсъхнали при неправилно съхранение. При сухия тютюн има 10 пъти по-висок прием на никотин, отколкото при овкусения с глицерин или мед тютюн, т.е. влажен. Сухият тютюн е традиционен и се пуши предимно от възрастните хора в Близкия изток. В някои страни съществува регулация на влажността на тютюна за наргиле.

• Друг важен елемент е маниерът на пушене. Количеството вложен тютюн, приготвянето, честотата и дълбочината на вдишване, с колко души се пуши и колко дълго.

• Освен вече посочените особености на пушенето чрез наргиле, други важни особености, на които следва да се обърне внимание са въглените, наргилето и поддържането му.

• Друг притеснителен факт е, че в наргилето може да се сложи и различно от готовите смеси за пушене вещество (тютюн, канабис и др.), което да представлява дори по-голяма заплаха за здравето на консумиращия.

• Начинът на приготвяне на самото наргиле също е важен. Необходимо е да се обърне внимание на силата на загряване, защото при неправилна експлоатация нивото на отделените вредни вещества се увеличава.

• Въпреки липсата на специална законова регулация изследванията сочат, че излагането на малки деца на вторичната димна струя при пушене чрез наргиле, може да доведе до сериозни здравословни проблеми за подраствастващите, изразяващи се в намалена способност на детето да се бори срещу настинки и инфекции на гърдите и ушите, астма. Затова и лекарите съветват да се ограничи престоят на деца на места, в които се пуши наргиле, особено на такива със слаба вентилация. 

Според някои изледвания смесите за пушене съдържат значително по-високи нива на вредни вещества като арсен, кобалт, олово, никел и хром. Пушенето чрез наргиле е свързано със значително по-нисък прием (в сравнение с цигарите) на никотин, по-високо излагане на въглероден окис, излагане на бензен.

РЗИ – Русе препоръчва да се избягва пушенето под каквато и да е форма, както и по-продължителен престой в затворени и задимени помещения или заведения, за да се избегне вредното въздействие на веществата, съдържащи се в димната струя, както от деца, така и от възрастни.

Да се избягва пушенето на наргиле от един мундщук с други хора, поради риска от заразяване с редица заболявания, сред които херпес, хепатит и туберколоза.

 

МултимедияКоментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета