Проект „Заедно за Табачка“ на СТПД „Академик“ - ruse.utre.bg

Проект „Заедно за Табачка“ на СТПД „Академик“

25 септември 2017, 13:44 | Русе утре
  • Снимка:
    Пресцентър Русенски университет

    Подготвят се уроци на открито по време на полудневни екоекскурзии с няколко групи ученици. Предстои катерачна среща с участници от България и Румъния

Цел на проекта е и създаване на инфраструктура за обособяване на атрактивна и привлекателна зона за туризъм

Проектът „Заедно за Табачка“ на СТПД „Академик“ е едно от 13-те одобрени измежду представените 260 проектни предложения по програма Vivacom Регионален грант 2017. Идеята на проекта е да се подпомогне съживяването на с. Табачка с обединените усилия на кметското наместничество и общинската администрация в с. Иваново, настоятелството на читалище „Просвета – 1927“ и местните жители, от една страна, а от друга – екипи от студенти, преподаватели, научни работници и служители на Русенския университет и клубовете на СТПД „Академик“. Проектът е подкрепен с 4980 лв., разпределени на два транша.

Главната му цел е да се повиши заинтересоваността на местните жители за решаване на проблемите на селото чрез създаване и развитие на малък бизнес, включително чрез създаване на допълнителна трудова заетост в сферата на туристическото обслужване (обучение на екскурзоводи).

Цел на проекта е и създаване на инфраструктура за обособяване на атрактивна и привлекателна Зона за туризъм, скално катерене и планинско колоездене (Зона Табачка). С него се цели и привличане на нови жители, придобили имоти в резултат на популяризирането на селото като много добро място за живеене.

През летния период от времетраенето на проекта, до сега, са проучени, трасирани и маркирани три основни туристически пешеходни маршрута, поставени са 25 указателни табелки, 16 маркировъчни стълба, над 350 маркировъчни знаци с основни цветове, червен, зелен, син и жълт. Трасирани са и два велосипедни маршрута, обозначени са подходите към 4 основни сектора за скално катерене с общо 80 екипирани маршрута, поставени са 4 стандартни пътни информационни табели, завършена е основната работа по изграждането на 3 къта за отдих.

През следващите два месеца предстоят редица организационни, довършителни, строителни и маркировъчни дейности по проекта. Едновременно с това екипът насочва усилията си към популяризиране на село Табачка и на изграждащата се туристическа микроинфраструктура, най-вече сред любителите на природата, отдиха и спортните предизвикателства от Русе,  Русенска област, от по-близките селища от страната и съседна Румъния.

    Подготвят се уроци на открито по време на полудневни екоекскурзии с няколко групи ученици. Предстои катерачна среща с участници от България и Румъния. Ще се организират поход-излети по новомаркираните маршрути на туристически групи, на семейства и на индивидуални туристи и велосипедисти. В това направления екипът очаква солидна подкрепа и от медиите. Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета