Световният ден за миене в ДКЦ-2 - ruse.utre.bg

Световният ден за миене в ДКЦ-2

12 октомври 2017, 16:55 | Русе утре
  • Снимка:
    ДКЦ2

    Кампанията цели ежедневно повишаване качеството на хигиенната и хирургична дезинфекция, в името на профилактика на инфекциите свързани с медицинското обслужване

Инициативата е част от цялостната грижа на Медицински заведения „Медика”

ДКЦ-2 съвместно с „Медицинска Техника Инженеринг” проведоха целодневно мероприятие във връзка със Световния ден за миене на ръцете – 15 октомври. Във фоайето на Диагностично-консултативният център бе изграден пункт, в който пациенти и лекари получиха информация и насоки за важността на хигиената на ръцете. Инициативата е част от цялостната грижа на Медицински заведения „Медика” за своите пациенти и за предоставяне на съвременно и качествено здравеопазване. 

Също така тестваха качеството на дезинфекция в специалния апарат – Дидактоскоп. Апаратът показва пропуските при нанасяне на дезинфекциращия препарат. Уредът има обучителна цел, тъй като недостигнатите от дезинфектанта зони остават по-тъмни. Така всеки може да види пропуските си и да наблегне на измиването на труднодостъпните места.  

Проявилите интерес към теста получиха подарък опаковка алкохолен дезинфектант за ръце и материали за кампанията. Кампанията цели ежедневно повишаване качеството на хигиенната и хирургична дезинфекция, в името на профилактика на инфекциите свързани с медицинското обслужване (ИСМО), за които основен фактор са мръсните ръце. Втората цел на кампанията е повишаване на културата на различните възрастови групи в обществото по отношение личната хигиена, миенето на ръцете и използването на алкохол-съдържащи дезинфектанти в ежедневието.

 

Чрез инициативата, организаторите ДКЦ-2 и МТИ се стремят да намалят броя на заболелите от инфекции, които се пренасят от мръсни ръце в Русе. Д-р Драгомир Иванов – ръководител направление „Контрол на инфекциите и ортопедия“ към МТИ даде на гражданите няколко съвета за хигиена на ръцете: „Не забравяйте да дезинфекцирате ръцете си преди и след хранене, след кихане или кашляне, след използване на тоалетна, след докосване на пари и животни и преди да влезете вкъщи.

 

Партньорите от МТИ проведоха теоретично – приложна лекция за персонала на лечебното заведение на тема: „Хигиената на ръцете – основен метод за профилактика на Инфекциите свързани с медицинското обслужване (ИСМО). Основни правила и техники при използването на ръкавиците в медицината.”. По време на лекцията здравните специалисти бяха запознати с някои съвременни данни за хигиенната и хирургична дезинфекция на ръцете и основни практически положения при употребата на стерилни и нестерилни ръкавици в практиката. Русе  ДКЦ  миене на ръце.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета