Над 50 хляба в изложба от в международен проект - ruse.utre.bg

Над 50 хляба в изложба от в международен проект

13 октомври 2017, 15:02 | Русе утре
  • Снимка:
    Пресцентър РУ

На асоциация Дунавска мрежа за Европа в Русенския университет

Участници от пет държави - Германия, Румъния, Хърватия, Сърбия и България се събраха на среща по проекта "Хлябът ни свързва - Дай знак за приятелство по река Дунав!" (Bread Connects - Give a Sign of Friendship Along the Danube!) в Русенския университет. По време на събитието те подредиха изложба с традиционни за своите страни празнични хлябове.

 

Инициативата на неправителствената международна асоциация Дунавска мрежа за Европа (DANET), в която съучредител е Русенския университет и има за цел да покаже как правенето на хляб обединява общностите и да подчертае значението му като важна част от културното наследство.

 

На събитието присъстваха ректорът на Русенския университет – проф. д-р Велизара Пенчева, председателят на Общото събрание и председател на Общински съвет – Русе – чл.-кор. проф. Христо Белоев, заместник областният управител – Валентин Колев, началникът на Регионалното управление по образованието в Русе – Росица Георгиева, Катя Петрова – представител на Община Русе, директори на училища в града, кметове от населени места в региона.

 

В началото на срещата ректорът отличи с плакет на Русенския университет г-жа Кармен Щаделхофер – президент на международната асоциация Дунавска мрежа за Европа за приноса й в утвърждаването на името на университета в международното образователно пространство. 18 са реализираните до момента проекти на висшето училище и DANET.

За обогатяване на сътрудничество с местната общност в Сливо поле, Кристален знак на университета получи кметът Валентин Атанасов.

 

Ученици от Професионалната гимназия по туризъм показаха свои разработки на хлябове, а екип от Средното училище с преподаване на немски език "Фридрих Шилер" поднесе хляб в знак на приятелство на г-жа Щаделхофер и поздрави аудиторията с няколко песни. Фолклорната група към пенсионерския клуб в с. Червена вода и гостите от Румъния показаха традиционни за своите държави музикални изпълнения.

 

Проектът "Хлябът ни свързва - Дай знак за приятелство по река Дунав!"  се реализира в партньорство между Русенския университет, Съюз на пенсионерите 2004 – Област Русе, Дунавска мрежа за Европа, Институт за виртуално и аудиторно образование към университетa

МултимедияКоментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета