Дискусионен форум прави равносметка на членството на България и Румъния в ЕС днес - ruse.utre.bg

Дискусионен форум прави равносметка на членството на България и Румъния в ЕС днес

20 октомври 2017, 09:00 | Русе утре
  • Снимка:
    АПИ

Организатори са Информационните бюра на Европейския парламент в България и Румъния

На 20 октомври в Русе дискусионен форум ще направи равносметка на членството на България и Румъния в Европейския съюз, ще съпостави техните постижения и ще очертае пътя напред. Организатори са Информационните бюра на Европейския парламент в България и Румъния, а събитието ще бъде излъчвано на живо на www.europarl.bg, както и на Facebook страницата на Информационното бюро на Европейския парламент. Форумът е отворен за широката публика.

 

Участници в трансграничния форум ще бъдат евродепутатите Андрей Новаков (ЕНП, България), Георги Пирински (С&Д, България), Мария Грапини (С&Д, Румъния) и Виктор Бощинару (С&Д, Румъния). Експертите, които ще вземат участие в дискусионните панели, са Мими Корнажева, директор на Българо-румънския интеруниверситетски Европа център (БРИЕ) и преподавател в Русенския университет „Ангел Кънчев“, Смилена Костова, съветник в политическия кабинет на Министъра за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018, Мелания Габриела Чот, държавен секретар в Министерство на външните работи на Румъния, Кристиян Първулеску, член на Европейския икономически и социален комитет, и д-р Мируна Бутнару-Тронкота, преподавател по международни отношения в Националното училище по политология и администрация (Букурещ, Румъния). Модератор ще бъде Мартина Ганчева.

 

Дискусията ще се проведе в два панела:

„10 години членство на България и Румъния в Европейския съюз – ползи, уроци и перспективи за бъдещето“. Основните теми, които ще бъдат засегнати са:

•             въздействието от членството в ЕС върху България и Румъния: ползи и проблеми;

•             промяната на обществените настроения;

•             ролята на медиите при оформяне на общественото мнение.

Вторият дискусионен панел ще се фокусира върху подготовката за председателството на Съвета. Основните теми, които ще бъдат засегнати са:

•             предизвикателствата, пред които ще бъде изправен ЕС;

•             председателството и влиянието му върху събития;

•             подготовката на държавната администрация;

•             политическите приоритети.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета