В Две могили губернатор Григоров представи успешното членство на България в ЕС - ruse.utre.bg

В Две могили губернатор Григоров представи успешното членство на България в ЕС

25 октомври 2017, 09:52 | Русе утре
  • Снимка:
    Пресцентър Областна управа

Домакин на събитието беше кметът на община Две могили Божидар Борисов

В Две могили областният управител Галин Григоров участва в обсъжданията за 10-та годишнина от членството на България в Европейския съюз и предстоящото родно председателство на Съвета на ЕС.

В средно училище „Св. св. Кирил и Методий“ беше представена презентация за опита и резултатите от членството на България в Европейския съюз, как работи Съюзът и ротационното председателство на Съвета на ЕС.

Специално внимание беше отделено на факта, че преди 60 години са подписани Римските договори, които са основа на Европейската икономическа общност и Европейския съюз.

Беше подробно разгледан и историческия контекст, в който се заражда Съюзът.

Важен аспект в представената информация бяха икономическите и социални ефекти, резултат от членството на България в ЕС. Сред най-важните е установяването на общия пазар, в който  хора, стоки, услуги и капитали могат да се движат свободно. По този начин се създават условия за и стабилност на европейските граждани.

Акцентира и се на възможността България да е част от единния пазар на 500 милиона европейски граждани, нарастването на частните инвестиции с над 22% към края на 2016 г и получения достъп до средства от Европейския съюз в размер над 9 млрд. евро за програмния период 2007 – 2013 г. От социалните ефекти бяха изтъкнати осигуряването на повече работни места, стабилните публични финанси, достъпа до програми за образователен обмен на студенти и млади хора, както и много други. Акцентира се и на това, че към края на 2016 г. броят на заетите лица в родната икономика се е увеличил с 15.2%, благодарение на средствата от първия програмен период, което означава близо 390 хил. заети повече.

Пред широката публика беше представена и институционалната структура на Европейския съюз.

Беше представена същността на ротационното председателство и основните функции по време на него и общите приоритети на програмата на триото Естония – България – Австрия.

Друг аспект, който беше представен е фокусът на българското председателство, насочен върху измеренията за сигурност и стабилност, европейската перспектива на Западните Балкани, предприемачество и иновации, свързаност и сближаване и младите хора като бъдещото на Съюза.

Участниците в събитието имаха възможност да изгледат и няколко видеоклипа за институционалната структура на съюза и ползите от членството.

Домакин на събитието беше кметът на община Две могили Божидар Борисов, а сред официалните гости бяха заместник областният управител на област Русе Свилен Иванов, председателят на Общинския съвет Две могили Айдън Карамехмедов, заместник-кметът на община Две могили Красимира Русинова, жители и гости на общината.

Божидар Борисов акцентира на факта, че и благодарение на осигурените средства по европейски фондове е достигнато настоящото състояние на развитие на общината, като са реализирани проекти в областта на образованието, инфраструктурата, социалните дейности и др.

Програмата завърши с изява на солистите на детско вокално студио „Кейси“ и група по спортни танци при Център за подпомагане на личностното развитие Две могили. Областният управител Галин Григоров връчи подаръци на всеки от изпълнителитеКоментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Новините