Обсъдиха европейската гражданска инициатива в Бяла - ruse.utre.bg

Обсъдиха европейската гражданска инициатива в Бяла

25 октомври 2017, 18:15 | Русе утре
 • Снимка:
  Пресцентър Областна управа-Русе

  Домакин на събитието беше кметът на община Бяла Димитър Славов

 • Снимка:
  Пресцентър Областна управа-Русе

 • Снимка:
  Пресцентър Областна управа-Русе

Беше разгледано и ротационното председателство и основните функции, които страната ни ще поеме

Днес, в гр. Бяла областният управител на област Русе Галин Григоров участва в публично обсъждане във връзка с десетата юбилейната годишнина от членството на България в Европейския съюз и предстоящото родно председателство на Съвета на ЕС.

В Народно читалище „Трудолюбие 1884“ беше представена презентация за ползите за България от членството й в ЕС, институционално функциониране на Съюза и смисъла на ротационното председателство на Съвета на ЕС.

Специално внимание беше отделено какво представлява европейската гражданска инициатива. На местните жители беше подробно разяснено как функционира поканата към Европейската комисия, която може да предложи законодателство по въпроси от първостепенно значение за тях, и по които ЕС има законодателни компетенции. Беше разяснено, че  дадена гражданска инициатива трябва да бъде подкрепена от поне един милион граждани на ЕС от най-малко 7 от общо 28-те държави-членки , като във всяка от тези 7 държави се изисква достигането на минимален брой поддръжници. Инициативата може да бъде подкрепена от всички, имащи право на глас при изборите в Европейския парламент, т.е. 18 годишна възраст с изключение на Австрия, където възрастта за гласуване е 16 години.

Пред аудиторията беше представен и механизма за финансиране на Европейския съюз.

Аспект, който се открои в представената информация бяха икономическите и социални ефекти, които е породило членството ни в ЕС. Сред най-важните, които бяха споменати са възможността икономическите субекти да са част от  единния пазар на 500 милиона европейски граждани, нарастването на частните инвестиции с над 22% към края на 2016 г., както и получения достъп до средства от Европейския съюз в размер над 9 млрд. евро за програмния период 2007 – 2013 г. Акцент беше поставен и върху социалните ефекти, изразяващи се най-вече в осигуряването на повече работни места, стабилните публични финанси, достъпа до програми за образователен обмен на студенти и множество други. В презентацията беше споменато и, че към края на 2016 г. броят на заетите лица в родната икономика се е увеличил с 15.2%, благодарение на средствата от първия програмен период, което означава близо 390 хил. заети повече.

Пред широката общественост беше подробно представена и институционалната структура на Европейския съюз, като се направи ясно разграничение между структурите в „институционалния триъгълник“ на ЕС, а именно Съвет на ЕС, Европейски съвет и Съвет на Европа.

Беше разгледано и ротационното председателство и основните функции, които страната ни ще поеме по време на него. Детайлно бяха представени и приоритетите пред предстоящото председателство, насочени върху измеренията за сигурност и стабилност, Европейската перспектива на Западните Балкани, предприемачество и иновации, свързаност и сближаване, както и младите хора като бъдещото на Съюза.

Домакин на събитието беше кметът на община Бяла Димитър Славов, а сред официалните гости бяха заместник- областният управител на област Русе Свилен Иванов, председателят на Общинския съвет Бяла Мариан Антонов, заместник-кмета на община Бяла Евгени Димов, кметове на населени места от района на община Бяла, жители и гости на града.

Програмата завърши с изява на децата от детска градина „Пролет“ и танцова формация „Фламинго“. Кметът на Бяла  Димитър Славово връчи награди на изпълнителите.

 

Етикети
ЕСЕКБяла


Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета