Наградиха победителите в ученическия конкурс "Стоян Михайловски" - ruse.utre.bg

Наградиха победителите в ученическия конкурс "Стоян Михайловски"

29 октомври 2017, 13:34 | Русе утре
 • Снимка:
  Пресцентър Община Русе

  Интересът към конкурса и тази година бе огромен, общо участниците са 133 млади автори от цялата страна със 146 творби

 • Снимка:
  Пресцентър Община Русе

 • Снимка:
  Пресцентър Община Русе

Голямата награда за литературно творчество (поезия и проза), спечели Величка Зердашка от СУ „Димитър Матевски“ - гр. Пловдив

В навечерието на 1 ноември – Деня на народните будители, на тържествена церемония, в зала „Европа” на Доходното здание, вчера, бяха връчени наградите на отличените млади творци в ученическия конкурс „Стоян Михайловски“.

Те получиха дипломи, плакети и предметни награди, осигурени от спонсори. Голямата награда на конкурса - статуетка „Стоян Михайловски” - за литературно творчество (поезия и проза), спечели Величка Зердашка от СУ „Димитър Матевски“ - гр. Пловдив. Тя й бе връчена от директора на дирекция „Култура и образование“ в Община Русе Ирена Петрова, която приветства участниците в конкурса с празника на народните будители и връчи поздравителен адрес от името на кмета на Община Русе Пламен Стоилов.

За участниците в конкурса беше изнесен празничен концерт от млади таланти на ДВГ „Слънце“ и ДГА „Здравец“ при ОбДЦКИ.

Десетият национален ученически конкурс за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски”, организиран от Общинския детски център за култура и изкуство – Русе, се  провежда в два раздела „Литературно творчество” и „Журналистика”. Тази година младите творци писаха по темите - „Невъзможното щастие”, посветена на 130-ата годишнина на Димчо Дебелянов – за литературното творчество, и „Всичко се състои в нашите задружни сили”, посветена на 180-ата годишнина от рождението на Апостола на свободата Васил Левски – за журналистика. Интересът към конкурса и тази година бе огромен, общо участниците са 133 млади автори от цялата страна със 146 творби – индивидуално и екипно, разпределени в три възрастови групи - от І до ІV, от V до VІІ и от VІІІ до ХІІ клас. Младите поети, писатели и журналисти са от Кърджали, Варна, Пловдив, Търговище, Шумен, Троян, Тервел, Карнобат, Велинград, Бяла Слатина, Петрич, София, Казанлък, Разград, Монтана, Перник, Добрич, Сливен, Провадия, Тутракан, Кюстендил, Видин, Стражица, Русе и др.

Сред наградените в десетия конкурс „Стоян Михайловски“ са и няколко млади русенски творци – Ина Искърова и Даяна Бонева от клуб „Приятели на книгата” при ОбДЦКИ, Венета Маринова от ПАГ „Гео Милев“, Стилиана Трифонова от ПГО „Недка Иван Лазарова” - в литературното творчество и Светлин Медов от СУ „Христо Ботев” - в журналистиката.

Участвалите в конкурса творби оцени и класира жури с председател доц. д-р Руси Русев от РУ „Ангел Кънчев”.

Пълния списък на наградените може да се види на www.ekip101.com.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета