Находка от морски таралежи от рода Macropneustes- дарение за отдел „Природа“ на музея - ruse.utre.bg

Находка от морски таралежи от рода Macropneustes- дарение за отдел „Природа“ на музея

19 ноември 2017, 10:00 | Русе утре
  • Снимка:
    РИМ

Морските таралежи са живели в периода преди около 50 млн. години

Групова находка от морски таралежи от рода Macropneustes (вид Мacropneustes deshayesi) получи като дарение отдел „Природа“ на Регионален исторически музей – Русе. Фосилизираните вкаменелости са намерени в района на Варна. Морските таралежи (Echinoidea) са клас малки иглокожи организми, наброяващи около 950 съвременни вида. Срещат се във всички океани на дълбочина до 5 000 м. Най-ранните вкаменелости датират от преди около 450 мил. години.

Морските таралежи са живели в периода преди около 50 млн. години. По това време на част от територията на днешна Европа е съществувал солен воден басейн с името Паратетис в периода Палеоген.

В този период територията на България, също е част от това море, което в тази част на Европа е сравнително плитко и топло и е известно под името Лютеско.

Паратетисът е обхващал огромен регион на север от Алпите над Централна Европа до Азовско море в Централна Азия. Преди около 5 млн. години въпросният воден басейн, от който произхождат Черно, Азовско и Каспийско море, прогресивно започва да намалява своя размер.

Находката се определя като групова, тъй като видовете от тази група са образували характерни струпвания. Възможно е същите да са били част от подводен прибой.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Новините