25 ноември е международният ден против насилието над жени - ruse.utre.bg

25 ноември е международният ден против насилието над жени

25 ноември 2017, 09:00 | Русе утре
  • Снимка:
    Пресцентър Община Русе

Повечето от жените са в работоспособна възраст

25 ноември е международният ден против насилието над жени. От 1991 год, когато да първи път стартира международната кампания „16 дни срещу домашното насилие“ това е време на активни действия от страна на граждански организации, изнася се много статистика, търсят се първопричините, инициират се законодателни инициативи и още много и различни подходи се използват, за да се направи обществото по-чувствително към темата. Много и различни са и европейските проекти, които търсят различни подходи към проблема. Проектът, за който искаме да Ви разкажем е вече към своят край – WeGo! е проект, съфинансиран от Европейският Съюз по програма “Права, равенство и гражданство” с участието на организации от Италия, Испания, Малта, Кипър, Швеция, Гърция и България. Партньор в България е фондация „Джендър проект в България“. В България проекта бе пилотен в 6 центъра, като Сдружение „Център Динамика“ – Русе бе част от пилотните центрове. В рамките на проекта, екипа от социални работници на центъра преминаха през обучения и след това с помощта на менторска подкрепа от фондация „Джендър проект в България“ бяха използвани в практиката включените инструменти в специално разработен наръчник в рамките на 5 месеца. След приключване на пилотирането в проведените фокус групи бяха направени необходимите промени, така че да се постигне по-добър ефект за жените, преживели насилие от интимният партньор в посока тяхното по-устойчиво икономическо овластяване. Междинните резултати бяха представени на специална конференция на тема „ Икономическо овластяване на жени – жертви на домашно насилие“, проведена на 04.10.2017 г в гр София.

 

Финалните резултати на проекта ще бъдат представени на 30.11.2017 год. в Брюксел, в Европейският парламент.

 

В рамките на проекта бе проведено и проучване в част от пилотните центрове създаване на профил на жените, които са потърсили закрила и са се включили в програмите за икономическо овластяване. Целта на това проучване е да покаже, че насилието не подбира по възраст, образователна степен, социален статус. Автор на проучването и източник на информацията е Istituto PerLa Ricerca Sociale, Италия.

В България над 92% от жените потърсили съдействието на кризисните центрове са граждани на РБългария. Повечето от жените са в работоспособна възраст

 

В България това са основно жени, които живеят сами или омъжени, докато в Гърция и Италия това са основни семейни жени, в Испания това са основни жени, които никога не са влизали в законна връзка. 90% от жените в България се грижат за зависими деца. В зависимост от типа насилие, разпределението страните – участнички е следното:

 

Интерес представляват и типа насилие спрямо това кой е насилника. Напр. за насилието от страна на съпруга (общо за всички държави) разпределението на типа насилие е следното : психологическо насилие (98,3%), физическо насилие (81,6%), икономическо насилие (71,9) и сексуално насилие (15,7%). Изследователите на проблема, откриват едни доста дълъг период на търпение от страна на жената претърпяла насилие, преди да сподели за него. В България и Гърция за тези над 10 години – процента е най-висок (Гърция – 38,5% и България – 27%), докато в Испания – най-висок е процентът между 3 до 5 години (41,9%).Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета