Расте броят на електронните декларации за доходи - ruse.utre.bg

Расте броят на електронните декларации за доходи

14 януари 2018, 11:00 | Русе утре
  • Снимка:
    НАП Русе

Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 януари 2018 г., физическите лица могат да ползват и 5% отстъпка

През първата седмица на стартиралата данъчна кампания в офиса на НАП в Русе са получени 56 бр. годишни данъчни декларации по чл. 50 от ЗДДФЛ. От тях по интернет са изпратени с електронен подпис 8 бр., а с персонален идентификационен код, издаден от  НАП 21 бр. и на гишетата в офиса още 27 бр.

Задължение да подадат декларация имат всички физически лица, които са получил доходи по извънтрудови правоотношения през 2017 г.  Работилите по граждански договор  също подават годишна декларация, независимо от размера на получените хонорари или възнаграждения. Това трябва да направят и  лицата, които през изминалата година са упражнявали дейност, облагана с патентен данък, земеделските производители, а така също и тези, които са получили доходи от наем, доброволно осигуряване или застраховане, дивиденти и ликвидационни дялове от източник в чужбина.

Срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите изтича на 30 април 2018г. Най-лесно и бързо това става по електронен път с електронен подпис или с персонален идентификационен код - ПИК, който се издава за няколко минути безплатно в офис на НАП.

Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 януари 2018 г., физическите лица могат да ползват и 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 500 лв. Важно условие е да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 31 януари 2018 г.

Новите годишни декларации за облагане на доходите на физическите лица и за корпоративните данъци  са публикувани на сайта на НАП  – www.nap.bg. Формуляри за декларирането на доходите могат да се получат и в офиса на НАП в Русе на ул. „Майор Атанас Узунов“ № 19 от 9 до 17, 30 ч.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор или в сайта на НАП.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета