Зеленоглавите патици водят в среднозимното преброяване на птиците - ruse.utre.bg

Зеленоглавите патици водят в среднозимното преброяване на птиците

20 януари 2018, 09:00 | Русе утре
  • Снимка:
    РИОСВ Русе

Тази година поради по-топлото време в началото на януари не са установени огромни струпвания на диви гъски

Най-многочислената група, отчетена от експерти на РИОСВ-Русе при 42-то  среднозимно преброяване на водолюбивите птици тази година, е на зеленоглавата патица. Двата екипа на екоинспекцията са преброили  331 птици от вида в местността „Стълпище“ до гр. Русе, по поречието на река Дунав. 335 екземпляра от същия вид са отчетени в околностите на резервата „Сребърна“.  193 гларуса са набюдавани в русенския участък на река Дунав. В района на „Стълпище“ е забялязан морски орел, който ловува по дунавските острови. Също там е наблюдавана колония от вида голям корморан.  В района на рибарниците край Басарбово са преброени около 40 сиви чапли, ползващи рибарниците като хранителна база.

 

В района на Поддържан резерват „Сребърна“ са преброени 166 птици от вида зимно бърне, 95 неми лебеда и 73 къдроглави пеликана.

 

Тази година поради по-топлото време в началото на януари не са установени огромни струпвания на диви гъски, характерни за предходни години. Благоприятните метеорологични условия са причина размножителният период на къдроглавия пеликан да започне месец по-рано.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета