Русенци почетоха Освобождението на града - ruse.utre.bg

Русенци почетоха Освобождението на града

20 февруари 2018, 14:50 | Русе утре
 • Снимка:
  Пресцентър Община Русе

  Кметът:В продължение на 140 години непрестанна борба за просперитет и стремеж към новаторство – днес, Русе се утвърждава като Град на свободния дух

 • Снимка:
  Пресцентър Община Русе

 • Снимка:
  Пресцентър Община Русе

 • Снимка:
  Пресцентър Община Русе

Национално дружество „Традиция“ от Русе, София, Шумен, Велико Търново, Трявна, Плевен, Габрово се включиха във възстановка

С тържествена програма, днес, 20 февруари 2018 г., Община Русе и Русенска митрополия честваха  140 години от Освобождението на Русе. Сутринта, в храм „Света Троица“, Н.В.Пр. Русенски митрополит Наум и свещеници от Русенска митрополия отслужиха панихида, след което членове на Национално дружество „Традиция“ от Русе, София, Шумен, Велико Търново, Трявна, Плевен, Габрово се включиха във възстановка пред храма. Атракцията се осъществи и със съдействието на Клуб по конен спорт „Истър“, който предостави един от най-красивите си коне за участие в атрактивното пресъздаване на посрещането на руските войски, водени от ген. Тотлебен.

Шествие, начело с Общински духов оркестър с диригент Димчо Рубчев, стигна до Пантеона на възрожденците, където се проведе тържествена церемония. Тя започна с встъпителни думи на проф. д-р Николай Ненов – директор на Регионален исторически музей – Русе. Слово в чест на празника произнесе и  Пламен Стоилов - кмет на Община Русе. „В продължение на 140 години непрестанна борба за просперитет и стремеж към новаторство – днес, Русе се утвърждава като Град на свободния дух. Вече близо век и половина, този ден се превръща в празник – в символ на национална гордост и чест. Днес 140 години по-късно, Дунавската столица на България е град, който продължава непрестанно да се развива и утвърждава като водещ туристически и културен център“, заяви той в словото си.

 

На събитието присъстваха още генералният консул на Русия в Русе Андрей Громов, който също произнесе слово, областният управител на Област Русе Галин Григоров, неговите заместници Свилен Иванов и Валентин Колев,  председателят на ОбС-Русе чл.-кор. проф. дтн. Христо Белоев, зам.-кметът по хуманитарни дейности на Община Русе Иван Григоров, зам.-кметът на Община Гюргево Йонут Чака, народни представители, общински съветници, ректорът на РУ „Ангел Кънчев“ проф. д-р Велизара Пенчева, граждани и гости. 

Н.В.Пр. Русенски митрополит Наум и свещеници от Русенска митрополия отслужиха благодарствен молебен за извоюваната свобода. В програмата се включиха Детско-девически хор „Дунавски вълни“ с диригент Весела Тодорова и Женска вокална група при ВЧ „Зора“ с ръководител Вили Икономов. Водещ беше актьорът от ДТ „Сава Огнянов” Венцислав Петков, който се изяви и като диктор по време на възстановката. 

По традиция в края на церемонията институции, обществени организации, политически партии и граждани поднесоха венци и цветя пред Вечния огън. 

По време на събитията бе осигурена линейка безвъзмездно от УМБАЛ „Медика Русе“.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета