Изложба за 140-годишнината от Освобождението на Русе - ruse.utre.bg

Изложба за 140-годишнината от Освобождението на Русе

24 февруари 2018, 11:00 | Русе утре
  • Снимка:
    РБ "Любен Каравелов"

    Поздравителен адрес до организаторите на изложбата изпрати кметът на Община Русе Пламен Стоилов

Гравюрите от европейските седмичници са непознати за широката публика

В Регионална библиотека „Любен Каравелов“ беше открита изложба, посветена на 140-годишнината от Освобождението на град Русе и България. Съорганизатори на инициативата са Сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски“ - Русе, Държавен архив - Русе и Сдружение „Русчук.БГ“.

 

Сред официалните гости на събитието бяха вицеконсулът на Генералното консулство на Руската федерация в Русе Иван Пивоварчук,  проф. Красимир Ениманев – председател на Регионалния обществен съвет „Приятели на Русия“ и др. Поздравителен адрес до организаторите на изложбата изпрати кметът на Община Русе Пламен Стоилов.

 

Сдружение „Русчук.БГ“ показва в изложбата един по-различен поглед на Освободителната руско-турска война, представен преди 140 години на читателите на реномираните седмичници: „THE ILLUSTRATED LONDON NEWS, „THE GRAPHIC“ и „LE MONDE ILLUSTRE“. Кореспондентите и художниците на вестниците старателно описват и рисуват, всичко, което са видели по време на войната и в двата воюващи лагера. Гравюрите от европейските седмичници са непознати за широката публика. Представени са само тези от тях, които са свързани с Русе. Тези новинарски седмичници са печатани в многохиляден тираж  и са стигали почти до всяка точка на земното кълбо. Така читателите са следили всичко случващо се на световната историческата сцена. 

В експозицията могат да се видят ценни снимки и документи, свързани със събитията през 1877-1878 г., предоставени от Държавен архив - Русе.  

Русенската библиотека представя графични издания, посветени на различни годишнини от Освобождението на България с фокус към Русе. Изданията съдържат гравюри, снимки и картини на известни художници, изобразяващи личности и паметни сражения. Централно място заемат военните действия на Източния отряд и българското опълчение по време на Руско-турската освободителна война. Показани са и книги на русенски автори от фонда на отдел „Краезнание“, посветени на паметните събития отпреди 140 години. Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета