Бяла има трайно запазено място в националната историческа памет - ruse.utre.bg

Бяла има трайно запазено място в националната историческа памет

03 март 2018, 12:31 | Русе утре
  • Снимка:
    Пресцентър ГЕРБ Русе

  • Снимка:
    Пресцентър ГЕРБ Русе

Пламен Нунев участва в честването на Освобождението в Бяла

„Днес в Бяла отбелязваме знаменателната годишнина от освободителната руско-турска война. Именно на това място в Русенска област се водят едни от най - тежките битки в Североизточна България. Стотиците знайни и незнайни руски и български воини допринесоха с живота си за нашата свобода, поради което Бяла има трайно запазено място в националната историческа памет. Но градът не пази само горд спомен за славни бойни подвизи и победи. Бяла е един символ на българската признателност към братята – освободители“, се казва в поздравлението до жителите на Община Бяла от името на народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе. То бе връчено от народния представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Пламен Нунев по време на тържественото честване в града тази вечер. Събитието уважиха още народни представители, генерал-лейтенант Атанас Запрянов - заместник-министър на отбраната, представители на генералното консулство на Руската федерация в Русе, областният управител на Русе Галин Григоров и неговият заместник Валентин Колев, председатели на общински съвети от Бяла и съседни общини, общински съветници, кметове на съседни общини и др.

Председателят на Общински съвет – Бяла Мариан Антонов и кметът на Община Бяла Димитър Славов произнесоха речи по повод 141 години от Освобождението на Бяла и 140 -годишнината от Освобождението.


По традиция в хода на тържествената церемония бяха положени венци пред Паметника на загиналите във войните герои и воини на площад „Екзарх Йосиф”, след което се проведе тържествена вечерна проверка и отдаване на почест към освободителите и създателите на българската държава от представителни блокове на Националния военен университет „Васил Левски -Велико Търново. После площад „Екзарх Йосиф I” бе озарен от светлините от разноцветна заря.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета