Решиха да има военен паметник в Беляново - ruse.utre.bg

Решиха да има военен паметник в Беляново

09 март 2018, 15:51 | Русе утре
  • Снимка:
    Пресцентър Областна управа

Идеята е на кметовете на Беляново Георги Горанов и на община Ценово д-р Петър Петров

В Областна администрация Русе се проведе заседание на постоянно действащата междуведомствена областна комисия „Военни паметници“. То беше водено от заместник областният управител на област Русе Валентин Колев.Беше взето решение за одобрение проекта за изграждане на паметна плоча на загиналите в Балканските и двете  световни войни в с. Беляново, община Ценово. Областният управител на област Русе Галин Григоров трябва да изпрати на министъра на отбраната Красимир Каракачанов проекта за съгласуване до 22.03.2018 г. Основният мотив за реализацията на този проект е да се почете паметта на загиналите жители от селото по време на споменатите войни. Проектът е  паметна плоча от черен гранит с изписани имената на загиналите о 15 души – 6 по време на Балканската война, 7 в Първата световна и двама  през Втората световна война. Идеята е на кметовете на Беляново Георги Горанов и на община Ценово д-р Петър Петров.

Беше обсъден и проекта за изграждане на мемориал на загиналите във войните за Освобождението  и национално обединение на България в с. Новград, община Ценово. Реши си след представяне на пълната документация в Областна администрация Русе да бъде разгледано и гласувано предложението на изграждане на мемориала.

По време на срещата бяха споделени и мнения за необходимостта  от поддържане на изграденото през годините. Беше представена и възможността за осиновяване на паметници, тъй като това би допринесло за запознаване младото поколение с родната памет.

В тази връзка заместник- областният Колев заяви, че се правят опити за намиране на ресурс, за да бъде съхранено изграденото през годините. Той приветства идеята за осиновяване на паметници и изказа категоричната подкрепа в провеждането на бъдещи инициативи, касаещи съхраняването и предаването на историческото минало.

На заседанието присъства и Радослав Симеонов, главен експерт в дирекция „Социални дейности“ към Министерство на отбраната. Той адмирира начина на работа на комисията и  заяви, че може да бъде приета за еталон в тази сфера. Освен това той акцентира и на готовността на Министерството на отбраната да финансира проекти за  Първата световна война, тъй като 2018 година е последната, в която може да стане това.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета