РУ чества членството си в Университетската агенция на франкофонията - ruse.utre.bg

РУ чества членството си в Университетската агенция на франкофонията

21 март 2018, 09:47 | Русе утре
  • Снимка:
    Пресцентър Русенски университет

„За да подготвиш бъдещето си, трябва само да създадеш свое настояще" бе темата, по която писаха участниците в конкурса за есе

Международният ден на франкофонията – 20 март бе отбелязан в Русенския университет с музикално-поетична програма. На събитието присъстваха ректорът чл.-кор. проф. Христо Белоев, председателят на Общото събрание – проф. Велизара Пенчева, заместник-ректорите проф. Юлиана Попова и проф. Диана Антонова, а специален гост бе Михаела Кодреану – ръководител "Научни изследвания" в регионалната дирекция на Университетската агенция на франкофонията в Букурещ. От една година Русенският университет е член на Агенцията, в която участват над 800 висши училища в целия свят.

В приветствието си към участниците в тържеството ректорът - чл.-кор. проф. Христо Белоев отчете първите участия на русенски студенти в събития, организирани от Агенцията. От своя страна Михаела Кодреану сподели, че Русенският университет е много активен и предлага на студентите привлекателни възможности, а възможностите за сътрудничество между членовете в организацията се увеличава все повече.

„За да подготвиш бъдещето си, трябва само да създадеш свое настояще" бе темата, по която писаха участниците в конкурса за есе, обявен от Русенския  университет и Бюрото на Университетската агенция на франкофонията в София. Мисълта на Антоан дьо Сент-Екзюпери вдъхнови както ученици, така и студенти от Русе и София. Тази година в конкурса се включиха и двама студенти от Френския университет в Армения. Наградите на най-добрите връчиха чл.-кор. проф. Христо Белоев и Михаела Кодреану. На първо място са класирани Екатерина Йорданова от 11 клас от СУЕЕ, Славина Василева от 12 клас от Английската гимназия, Ива Миткова – студентка във Филиал Силистра, Борислав Димитров от УНСС и Алина Галастян от Армения. С написването на есе по същата тема, но на български език най-добре се е справил Юмран Байрам от Професионална гимназия по селско стопанство „Хан Аспарух” в Исперих.

След награждаването на победителите в конкурса, ученици от Гимназията по европейски езици и от Националното училище по изкуствата направиха поетично-музикален рецитал с изпълнение на творби на френски автори. Вероника Илиева изпълни пиесата на Клод Дебюси Момичето с ленените коси“, а Цвета Атанасова – „Игра на водата“ на Морис Равел. Възпитаници на Професионалната гимназия по облекло представиха модно ревю, вдъхновено от френската култура.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета