Не e установена продажба на диворастящи горски цветя в Русе - ruse.utre.bg

Не e установена продажба на диворастящи горски цветя в Русе

24 март 2018, 13:38 | Русе утре
  • Снимка:
    РИОСВ-Русе

Експертите на РИОСВ– Русе обходиха централните части на Русе, Общинския кооперативен пазар и цветарските павилиони

Не са установени продажби на диворастящи горски цветя – кокичета минзухари и синчец и пр. при извънредните проверки . Експертите на РИОС В– Русе обходиха централните части на Русе, Общинския кооперативен пазар и цветарските павилиони.

 

Ранно цъфтящите видове – елвезиево кокиче, циклама, синчец, минзухар и др. са защитени от  Закона за биологичното разнообразие. Той категорично забранява бране, изкореняване, притежание, търговия и предлагане за продажба на взети от природата екземпляри. Част от растенията, като циклама попадат и под защитата на Вашингтонската конвенция (CITES). За нарушения, свързани с тези видове се налагат глоби – за физически лица са от 100 до 5000 лева, а за юридическите – от 500 до 10 000 лева.

 

Лицата, които възнамеряват да извършват продажба на ранно цъфтящи пролетни цветя – (култивирани) следва да  да притежават документ, удостоверяващ произхода им. Този документ се издава ежегодно от съответната община.

 

Територията, контролирана от РИОСВ – Русе е богата на естествени местообитания от защитените видове. Такива са находищата на пролетно ботурче (циклама) в селата Бреница (община Тетракан) и Осенец (бщина Разград).

 

 Планирани са контролни проверки за оценка състоянието на естествените им находища.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета