МГ „Баба Тонка”-Русе отбеляза патронния си празник - ruse.utre.bg

МГ „Баба Тонка”-Русе отбеляза патронния си празник

25 март 2018, 10:26 | Русе утре
  • Снимка:
    МГ „Баба Тонка”

Директорът на гимназията Митко Кунчев направи кратък отчет за дейността на Училищното настоятелство през 2017-а

С редица инициативи отбеляза  патронния си празник Профилираната математическа гимназия „Баба Тонка” - Русе. Честването започна с поднасянето на венец и цветя пред паметника на Тонка Обретенова. В Пантеона на възрожденците беше отслужена заупокойна молитва в памет на патрона на училището.

 

По същото време, в Канев център, ученици от IX до XII клас се включиха в куиз „Баба Тонка”. Участваха общо 10 отбора с по четирима ученика от горния курс.  В четири кръга, те отговаряха на въпроси, свързани с живота и делото на Баба Тонка. Тържественото събрание по повод патронния празник на училището започна с награждаването на победителите в надпреварата. На първо място се класира отбор „Шрек 5”. Второто място заеха „Опълченците”. Третата позиция в състезанието си поделиха отборите „Ветрогони” и „Джингибититата”.

 

Гости на празника в Канев център бяха представители на Обществения съвет и Училищното настоятелство към ПМГ „Баба Тонка”, бивши учители и ученици на гимназията и представители на местната администрация и Русенския университет. Бяха поднесени поздравителни адреси от областния управител Галин Григоров и ОУ „Отец Паисий”. Сцената украси кошница с цветя от председателя на Съвета на директорите на „Приста ойл груп” Пламен Бобоков – бивш възпитаник и дарител на училището. Приветствие от името на ректора на Русенския университет поднесе неговият заместник – проф. д-р Диана Антонова.

 

Директорът на гимназията Митко Кунчев направи кратък отчет за дейността на Училищното настоятелство през 2017. Той подчерта, че под формата на дарения за отчетния период са събрани 112 000 лв. Когато към тях се добави и финансирането, получено по различни проекти на училището, сумата възлиза на 300 000 лв., което представлява ¼ от бюджета на училището за една година.  Г-н Кунчев припомни още, че Русенската математическа гимназия е единствената в града, избрана за училище посланик на Европейския парламент.

 

По време на тържественото събрание бяха наградени и 6 ученици за високите им постижения в различни области. Това са: 

 

1.       Вяра Симеонова Симеонова, VIA клас

2.       Виктор Ивайлов Кожухаров, IXA клас – награждаван един път

3.       Никол Елеонорова Павлова, XВ клас

4.       Петър Ивелинов Няголов, XIA клас – награждаван два пъти досега

5.       Петър Емилов Борисов, XIA клас

6.       Димитър Валентинов Томов, ХІІА клас

 

Вяра Симеонова от VIA клас получи и награда от фонд „ЕЛИЦА ЦВЕТИНОВА РУСИНОВА“.

 

Слово пред присъстващите изнесе бившият възпитаник на училището от Випуск `89 Росен Даскалов – пилот и създател на първата българска супер кола Sin R.

 

Тържественото събрание завърши с легенда-спектакъл „За майките и техните свободни синове”, изпълнена от възпитаници на училището.

 

Открита е изложба с ученически творби в Художествена галерия – Русе на ул. „Борисова” №39

 

 

МултимедияКоментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета