Организации на хора с увреждания връчиха протестна нота на губернатора - ruse.utre.bg

Организации на хора с увреждания връчиха протестна нота на губернатора

28 март 2018, 14:00 | Русе утре
  • Снимка:
    Пресцентър Областна управа

    Областният управител пое ангажимент да проведе срещи на национално и местно ниво с цел разрешаване на поне част от проблемите на хората с увреждания

Заради подготвената реформа в областта на медицинската експертиза и опасенията на хората с увреждания

Губернаторът Галин Григоров се срещна с национално представителните организации на и за хората с увреждания и членове на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към МС.

Поводът е подготвената реформа в областта на медицинската експертиза и опасенията на хората с увреждания за отнемане на пенсиите им. Най-голямото им опасение е продиктувано от включването в решението на ТЕЛК само на водещото заболяване, което според тях е предпоставка за намаляване процента на увреждане и от там орязване или дори отнемане на пенсии.

Областният управител получи  протестна нота, в която те изразяват  позицията си  за реформите и въпросите, на които търсят отговор. Нотата е адресирана до областните управители от страната и до много  институции-, Президентство, Народното събрание, министър-председателя, председателите на парламентарните групи, председателите на комисии в Народното събрание, омбудсмана, председателя на Комисията за защита от дискриминация, както и до медиите.

В документа са отбелязани и основните искания -  достъпно и качествено здравеопазване и медицинска рехабилитация, премахване на бариерите в архитектурната, информационната и транспортната среда, адекватно образование и професионално обучение, което да е гарант за личностното развитие, проявяване на корпоративна социална отговорност  от страна на работодателите, подобряване качеството на социалните услуги и повишаване на стандартите за тяхната издръжка.

Нотата завършва с думите:

„…Разликата между здравите хора и хората с увреждания е само един миг по волята на съдбата, Трябва да се научим на сложното изкуство да живеем заедно, да разбираме проблемите на другите и да се подкрепяме. Обречени сме заедно да изградим една нова България, в която всички граждани да живеят достойно!...“.

Участниците в срещата  споделиха  проблеми на областно ниво,  най-вече затрудненото намиране на работа и ползването на паркоместа.

Областният управител пое ангажимент да проведе срещи на национално и местно ниво с цел разрешаване на поне част от проблемите на хората с увреждания.

На 11-ти  април предстои провеждането на Национален протест в София във връзка с подготвените законодателни промени.  

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета