Учители от Русенско ще ползват нови образователни технологии - ruse.utre.bg

Учители от Русенско ще ползват нови образователни технологии

30 март 2018, 14:50 | Русе утре
  • Снимка:
    Пресцентър Русенски университет

Проектът „Русе – град на иновативните училища“ е по програма „Знание и растеж”на фондация „Русе – град на свободния дух“ с подкрепата на „Еконт“

Близо 1800 преподаватели от 71 училища от област Русе ще преминат обучение за използването на иновационни образователни технологии. То се провежда в рамките на проекта на Русенския университет „Русе – град на иновативните училища“ и има за цел да предаде натрупания във висшето училище опит в адаптирането на образователната система към дигиталното поколение. По този начин се цели да се създадат условия повече учебни заведения в региона да кандидатстват, за да получат статут на иновативни училища. До момента са проведени 7 семинара с около 400 участника.

В програмата ще бъдат засегнати следните основни теми:

  • Как да адаптираме образователната система към дигиталното поколение?
  • Как да направим един традиционен урок по-интересен за учениците от дигиталното поколение?
  • Как да използваме ефективно интерактивната дъска?
  • Как да направим урока игра?
  • Как да използваме ефективно виртуалната класна стая?
  • Как да направим видео-урок?

Предвижда се още написване на специален Наръчник и публикуването му в интернет в текстов и в интерактивен мултимедиен вариант; съставяне на PowerPoint презентации по основните теми от програмата, записването им като видео-лекции и публикуването им в интернет; доставяне на преносима интерактивна презентационна система за провеждане на семинари в училищата извън Русе. Освен присъственото обучение по иновативни образователни технологии, в проекта е заложена и дистанционна форма на този курс.

Проектът „Русе – град на иновативните училища“ е финансиран по програма „Знание и растеж”, реализирана от фондация „Русе – град на свободния дух“ с подкрепата на фондация „Еконт“. Той се изпълнява от Центъра за иновационни образователни технологии на Русенския университет, с ръководител проф. д-р Ангел Смрикаров – инициатор и координатор на Националната програма за създаване на виртуално образователно пространство. Активен участник е и Регионалното управление на образованието – Русе.

Проектът дава своя принос в утвърждаването на Русе като град  на иновативните идеи, изпреварва разработването на План за действие за дигитализиране на образованието, който ще бъде приет по време на Българското председателство на Европейския съюз. Дигитализацията на образователната сфера чрез използване на ИКТ- базирани иновационни образователни технологии се налага и от Концепцията за цифрова трансформация на българската индустрия, приета от Правителството в края на м. август 2017 г.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета