Ученици от три града в Иновационен лагер в Русенския университет - ruse.utre.bg

Ученици от три града в Иновационен лагер в Русенския университет

03 април 2018, 10:33 | Русе утре
  • Снимка:
    Пресцентър Русенски университет

    Участие взеха близо 120 деца, които в продължение на 3 часа работиха усърдно, подпомагани от своите ментори – ученици от 12 клас, студенти и докторанти от Русенския университет

Инициативата бе организирана по повод „Световна седмица на парите 2018 г.”

Иновационен лагер Teen Coin за ученици от 8 до 12 клас и Teen Coin Junior за ученици от 5 до 7 клас събра в Русенския университет деца от Русе, Враца и Бяла. Инициативата бе организирана по повод „Световна седмица на парите 2018 г.” от Джуниър Ачийвмънт България, факултетите „Бизнес и мениджмънт“ и „Природни науки и образование“ на Русенския университет, ПМГ „Баба Тонка”, с финансовата подкрепа на Фондация „Русе – град на свободния дух”.

Участие взеха близо 120 деца, които в продължение на 3 часа работиха усърдно, подпомагани от своите ментори – ученици от 12 клас, студенти и докторанти от Русенския университет.

В „малката“ група (5-7 клас) се конкурираха 11 отбора, които дадоха интересни идеи по казуса "Въпросите за парите са важни". Участниците проучиха основните функции на парите, историческото развитие на парите, както и същността на виртуалните валути и затрудниха решението на журито.

На първо място се класира отбор "Planetcoin" с представата за единна електронна валута с фиксирана стойност на планетата Земя. В отбора работиха Григор Николов и Юлияна Йотова от ОУ "Иван Вазов", Теодора Даскалова от ОУ "Любен Каравелов", Моника Георгиева от СУ "Възраждане", Светослав Светлов от ОУ "Козма Тричков" - Враца и Евелин Младенова от ОУ "Отец Паисий".

Второ място зае отбор "PiggyBank" с визията за единна електронна валута "Ливро", обединяваща български Лев, Евро и Британска лира. Идеята е резултат от екипната работа на: Филипа Петрова от ОУ "Отец Паисий", Радослав Цонев от СУ "Възраждане", Искрен Михайлов от ОУ "Любен Каравелов", Тодор Стойков от ОУ "Иван Вазов" и Гергана Стойчева от ПМГ "Баба Тонка".

Трето място получи не по-малко интересното представяне на холограмната междупланетарна валута "Starcoin" на едноименния отбор, в който изследваха и твориха: Калоян Колев от СУ "Възраждане", Виктор Неделчев от ОУ "Отец Паисий", Ива Дамянова, Стилиян Стоилов и Преслав Нанков от ОУ "Иван Вазов".

Учениците от 8 до 12 клас работиха по казуса „Да печелим пари в града на своите мечти“, като трябваше да генерират иновативни предложения за решаване на проблеми в град Русе. Всички 14 отбора представиха идеите си за бизнес, който би довел до подобряване на живота на гражданите, привличане на туристи и задържане на младите хора в града.

Първо място заеха Анита Иванова от ПАГ „Гео Милев” Русе, Биляна Инджева, Деян Джумалийски, Константин Щерев и Йоан Димитров от ПМГ „Баба Тонка” Русе за тяхната идея за производство на електроенергия чрез река Дунав.

На второ място се класираха Веселка Никова от СУ „Васил Левски” Русе, Елена Михайлова от ПМГ „Баба Тонка” Русе, Илона Коцева от СУ „Козма Тричков” Враца и Боян Тодоров от СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ” Русе за идеята им за вграждане на електрическо фолио под асфалтната настилка, захранвано от електроенергия чрез река Дунав, като решение на проблема със снегопочистването през зимата. Предложението бе обвързано с настоящия проект за основен ремонт на множество улици в града.

Третото място беше за Емилия Генова и Александър Мирославов от ПМГ „Баба Тонка” Русе, Катрин Тодорова от СУ „Христо Ботев” Русе, Натали Тодорова и Ванеса Николова от СУ „Козма Тричков” Враца за идеята им за изграждане на база с водни спортни съоръжения на брега на река Дунав, което ще е атрактивно за младите хора в града и ще привлече туристи.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Парите