ПГ по туризъм-домакин на регионалния кръг на състезанието по професии - ruse.utre.bg

ПГ по туризъм-домакин на регионалния кръг на състезанието по професии

07 април 2018, 09:00 | Русе утре
  • Снимка:
    ПГ по туризъм „Иван П. Павлов“

    Ръководството на ПГ по туризъм – Русе, поздравява всички състезатели и техните ръководители за положения труд и отлично представяне

В състезанието участваха 15 отбора

В хотел „Дунав Плаза” – Русе, се проведе Регионалният кръг на Националното състезание по професии. Организатор на събитието е Министерството на образованието и науката – дирекция „Образователни програми и образователно съдържание” и отдел „Професионално образование и обучение”, а домакин - ПГ по туризъм „Иван П. Павлов” – Русе, по предложение на Министерството на образованието и науката. Партньори на състезанието са Асоциацията на училищата по хотелиерство и ресторантьорство в България, Българската асоциация на професионалните готвачи, Евро-Ток Интернационал, Българската асоциация на барманите, Българската асоциация на професионалните сомелиери, Браншовият съюз на хотелиерите и ресторантьорите в гр. Русе, Клуб на професионалните готвачи – Русе, хотел „Дунав Плаза” – Русе, и др.

 

В състезанието участваха 15 отбора на професионалните гимназии по туризъм и профилираните паралелки на средните училища от цяла Северна България: ПГ по туризъм „Иван П. Павров” – Русе, ПГ по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров” – Варна, ПГ по туризъм ”Д-р Васил Берон” – В. Търново, ПГ по туризъм „Пенчо Семов” – Габрово, ПГ по туризъм „П. К. Яворов” – Добрич, СУ „Св.св. Кирил и Методий” – Игнатиево, СУ „Христо Смирненски” – Оброчище, ПГ по ресторантьорство, търговия и обслужване – Плевен, ПГ по туризъм „Алеко Константинов” – Плевен, ПГ по хотелиерство, ресторантьорство и туризъм „Цар Симеон Велики” – Провадия, ПГ по икономика „Робер Шуман” – Разград, Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов” – Свищов, СУ „Св. св. Кирил и Методий” – Синдел, ПГ по туризъм и хранително – вкусови технологии – Търговище, ПГ по хранителни технологии „Юрий Гагарин” – Червен бряг.

 

Гости на състезанието бяха: г-жа Николина Ангелкова – министър на туризма на Република България, г-жа Магдалена Станулова – държавен експерт в отдел „Професионално образование и обучение” на Министерство на образованието и науката, г-н Галин Григоров – областен управител на Област Русе, г-н Пламен Стоилов – кмет на Община Русе, г-жа Росица Георгиева – началник на Регионалното управление на образованието – Русе, г-жа Малинка Маринова – председател на Асоциацията на училищата по хотелиерство и ресторантьорство в България, г-н Красимир Иванчев – председател на Браншовия съюз на хотелиерите и ресторантьорите в гр. Русе, г-жа Албена Михова – управител на хотел „Дунав Плаза” – Русе. Откриването на състезанието се състоя на 31.03.2018 г. от 9.30 ч. в хотел „Дунав Плаза”– Русе. Г-жа Магдалена Станкулова, държавен експерт в отдел „Професионално образование и обучение” на Министерство на образованието и науката, приветства всички участници, организатори и гости на събитието.

 

Състезанието се проведе в четири категории: „Най-добър млад хлебар-сладкар”, „Най-добър млад готвач”, „Най-добър млад сервитьор” и „Най добър млад барман”. Тридесет и пет ученици показаха своите знания и умения в реална работна обстановка и бяха оценени от жури от професионалисти: Жури за категория „Най-добър млад хлебар-сладкар” бяха: Председател: г-н Александър Иванчев, носител на титлата „Най-добър сладкар на Република България”, възпитаник на ПГ по туризъм - Русе; членове: г-н Владимир Тодоров, носител на титлата „Най-добър готвач на Република България”, възпитаник на ПГ по туризъм - Русе; г-н Петър Николов – носител на титлата „Най-добър готвач на Рупублика България”. Хлебарите-сладкари приготвиха две изделия: натурален бриош /френски сладък хляб/ - по 6 броя от състезател, и сладкарско изделие, което включва бял шоколад и горски плодове, поднесено в стъклен съд. Жури за категория „Най-добър млад готвач” бяха: Председател: г-н Ивайло Димитров – заместник-председател на Българската асоциация на професионалните готвачи; членове: г-н Живко Димитров – член на Общото събрание на Българскана асоциация на професионалните готвачи; г-н Петър Атанасов - член на Общото събрание на Българскана асоциация на професионалните готвачи.

 

 

Готвачите приготвиха три ястия от пиле: студено предястие от пилешко месо, супа от пиле и основно ястие от пиле. Жури за категория „Най-добър млад сервитьор” бяха: Председател: г-н Детелин Илиев – член на Общото събрание на Българскана асоциация на професионалните сомелиери; членове: г-жа Петя Христова – представител на Българскана асоциация на професионалните сомелиери; г-н Йордан Адолфов - представител на Българската асоциация на професионалните сомелиери, възпитаник на ПГ по туризъм – Русе. Младите сервитьори декантираха вино и сервираха ястията, приготвени от готвачите. Жури за категория „Най-добър млад барман” бяха: Председател: г-н Васил Колев – представител на „Българската асоциация на барманите” и трикратен световен шампион, през 2015 година – световен шампион в най-оспорваната категория „Изборът на бармана”; членове: г-н Емилиян Василев – представител на „Българската асоциация на барманите”; г-н Иво Ивов - представител на „Българската асоциация на барманите”. Изявата на барманите се проведе в 2 насоки: теория и практика. На теоритичната задача всеки състезател отговори на 30 професионални въпроса, зададени от журито, за 10 минути. Практическите задачи бяха: „Наливане без мярка” /без мерителен съд/ - наливане на ликьор, сироп или вода за клиента, и приготвяне на 5 безалкохолни коктейла от всеки състезател - до 250 мл всеки един от тях, с общо време до 7 минути.

 

След приключване на състезанието г-жа Николина Ангелкова – министър на туризма на Република България, и г-жа Магдалена Станулова – държавен експерт в отдел „Професионално образование и обучение” на Министерство на образованието и науката, г-н Александър Иванчев – председател на журито за категория „Най-добър млад хлебар-сладкар“, г-н Ивайло Димитров – председател на журито за категория „Най-добър млад готвач”, г-н Детелин Илиев – председател на журито за категория „Най-добър млад сервитьор” и г-н Васил Колев – председател на журито за категория „Най-добър млад барман”, наградиха победителите в състезанието: В категория „Най-добър млад хлебар-сладкар”: I място – Моника Христианова Борисова, ПГ по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ – Варна; II място – Никол Владиславова Цанова, ПГ по ресторантьорство, търговия и обслужване – Плевен; III място – Керигън Андреева Миланова, ПГ по туризъм и хранително-вкусови технологии – Търговище. В категория „Най-добър млад готвач”: I място – Мариян Димитров Иванов, ПГ по туризъм „Иван П. Павлов“ – Русе; II място – Николай Васков Вълчев, ПГ по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ – Варна; III място – Янислав Иванов Дамянов, ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“ – Велико Търново.

 

В категория „Най-добър млад сервитьор”: I място – Росен Георгиев Господинов, ПГ по туризъм „П. К. Яворов“ – Добрич; II място – Пламен Бисеров Петров, ПГ по туризъм „Иван П. Павлов“ – Русе; III място – Димитър Георгиев Георгиев, ПГ по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ – Варна. В категория „Най-добър млад барман”: І място – Ертан Тезджан Хълми, ПГ по икономика „Робер Шуман“ – Разград; II място – Росен Данаилов Хараланов, ПГ по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ – Варна; ІІІ място – Росен Йорданов Илиев,ПГ по туризъм „Пенчо Семов“ – Габрово. За победителите и за всички участници в състезанието наградите са осигурени от Министерството на образованието и науката: купи, медали и грамоти. Работодатели от град Русе предоставиха: професионална база, инвентар и продукти за състезанието. Ръководството на ПГ по туризъм – Русе, поздравява всички състезатели и техните ръководители за положения труд и отлично представяне.



Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета