"Ани в царството на цветята" гледаме на 11-ти април - ruse.utre.bg

"Ани в царството на цветята" гледаме на 11-ти април

09 април 2018, 09:00 | Русе утре
  • Снимка:
    Държавна опера Русе

Детската опера подготвя нова премиера

След Великденските празници на 11 април от 11 часа в зала Опера, Детска опера - Русе представя популярното си заглавие - оперетата "Ани в царството на цветята" от Иван Кръстев. 

 

Участват деца и младежи от Детска опера - Русе и оркестър на Държавна опера - Русе

Диригент Свилен Димитров

Режисьор Росица Миновска - Деведжиева

Вокален педагог и хормайстор Свилен Димитров

Театрални педагози Илия Деведжиев и Росица Миновска-Деведжиева

Танцови педагози Радка Неделчева и Малина Арнаудова

Със специалното участие на балерини от НУИ "Проф. Веселин Стоянов" с ръководител Деница Анчева

 

Едно момиченце – Ани – много обича да фантазира. Измисля си чудни страни. Жълтурчето Жълтослав й помага да попадне в една от тях – Царството на цветята. Това царство си има царица – Флора. Има си и закони – забранено е цветята да знаят какво е слънцето, преди да поникнат, забранено е да се влиза във Вълшебната пещера на пролетта, където се раждат цветята. Съветничката на царица Флора, пчелата Ечеленца, посреща Ани и я води в класа на теменужките (Сияна, Виола, Лъчезара) и техният учител скакалецът Подскоци. Суетната роза Розабела подмамва Ани да й разкаже за слънцето и е наказана на бреговете на Морето на самотата – там откъснатите цветя и цветята-нарушители на забраните живеят в сивота, надзиравани от къртицата Къртаго. Ани попада в класа на пакостниците плевели (бодилът Боди, репеят Репи, копривата Рива) с наставник гаргата Гаргарян. Бодилът Боди я завежда до морето на самотата, където Ани научава от къртицата Къртаго, че може да освободи Розабела, ако откъсне клонче бял имел от входа на Вълшебната пещера на пролетта. Там Ани нарушава втората забрана, влиза в пещерата, вижда тайнството на принцеса Пролет и е арестувана от мравките-стражи. Царица Флора заповядва на Ани да поникне с теменужките в градината на майка си. Ако майка й я познае дори в образа на цвете – Ани ще се върне в света на хората. Ако не – ще остане в Царството на цветята като Хелиана де Примавера – придворна дама на принцеса Пролет. Разбира се майката познава своята дъщеря.

 

През този творчески сезон децата и младежите от Детската опера подготвят нова премиера, концерт - спектакъла "Един нов свят".Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета