Русенски ученици ще участват в създаването на иновации в транспорта - ruse.utre.bg

Русенски ученици ще участват в създаването на иновации в транспорта

21 април 2018, 09:00 | Русе утре
  • Снимка:
    Пресцентър РУ

Проект „Мисия в зелено“ ще създаде реална обстановка за формиране на екипи за работа по задачи, свързани с популяризирането на новите технологии

Ученици, учители и директори от средни училища в Русе се запознаха с три проекта, по които работят студенти от Русенския университет. На семинар, организиран от Академичен клуб „Четири колела“, бяха представени инициативи, свързани с екологичния транспорт, финансирани по програма „Знание и растеж“, осъществявана от Фондация „Русе - град на свободния дух“ с подкрепата на фондация „Еконт“. Сред гостите на събитието бяха ректорът чл.-кор. проф. Христо Белоев и председателят на Общото събрание – проф. Велизара Пенчева. Лектори бяха преподаватели от три инженерни факултета, които представиха възможностите за обучение в университета и различните проекти, по които работят интердисциплинарни екипи.

Проектът HydRU включва проектиране и изработване на прототип на градски автомобил, задвижван от водородна клетка. По него беше направен сравнителен анализ между конвенционалните транспортни средства и иновативните автомобили с алтернативно гориво, влиянието им върху околната среда и качеството на живот на човека, както и  тестове на иновативния автомобил в лабораторна среда, техническа инспекция, методика за експлоатация на превозното средство. В изработката на иновативния автомобил се включиха преподаватели, докторанти и студенти, а той беше показан пред обществеността на Русе на няколко събития с отворен характер.

 

Другият представен днес проект – INNOTRANS има пряко отношение към формирането на специалисти, ориентирани към новостите в автомобилите. В него подрастващи, студенти и докторанти ще работят за въвеждането на алтернативните горива и енергии и разумното използване на ресурси, развивайки своето иновативно мислене, знания, умения и практически опит. За целта вече е създаден Център за иновативни технологии в транспорта. 

 

Проект „Мисия в зелено“ ще създаде реална обстановка за формиране на екипи за работа по задачи, свързани с популяризирането на новите технологии в областта на борбата със замърсяването на околната среда. На състезателен принцип ще бъдат създадени работни екипи, съставени от ученици, студенти, докторанти и преподаватели, които въз основа на съществуващи компоненти да проектират, тестват и демонстрират иновативни методи и технологии, щадящи околната среда.

 

Сред дейностите, които предстоят са: провеждане на еко-олимпиада за ученици от 11 и 12 клас; формиране на екипи от ученици, студенти, докторанти, преобразуване на двигател с вътрешно горене на картинг автомобил в такъв с електрическо задвижване, нов прототип на автомобил с водородна клетка и работа с 3D принтер и вакуумни технологии при изработката на детайли на автомобили. Най-изявените участници в различните дейности ще имат възможност да участват в отбора HydRU на Русенския университет, който ще участва в Shell eco-marathon през месец юни в Лондон.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Дунав