Ученици разбраха как да защитят трудовите си права - ruse.utre.bg

Ученици разбраха как да защитят трудовите си права

21 април 2018, 09:00 | Русе утре
  • Снимка:
    Окръжен съд Русе

Съдия Магардичиян обясни на аудиторията значението на понятията „трудова дисциплина“ и „дисциплинарна отговорност“

Десетокласници от Математическа гимназия „Баба Тонка“  се срещнаха със съдия Галина Магардичиян от Окръжен съд, която им представи темата „Сключване на трудов договор и постъпване на работа. Защита на трудовите права“.

 

Това беше поредна среща на учениците със съдия от Русенския окръжен съд в рамките на Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, която цели обогатяване познанията на подрастващите за структурата, функциите и значението на съдебната власт в Република България, формиране на правна грамотност, повишаване степента на спазване на законите.

 

В рамките на един учебен час магистратът запозна младежите с правилата, които уреждат сключването на трудов договор, както и кои въпроси следва да бъдат задължително уредени в него. Учениците научиха основните задължения на работника и на работодателя, както и последиците от неизпълнението на тези задължения.

 

Съдия Магардичиян обясни на аудиторията значението на понятията „трудова дисциплина“ и „дисциплинарна отговорност“, като изброи и видовете дисциплинарни наказания, които работодателят има право да наложи на работника.

 

Засегнат беше и въпроса за размера на работната заплата, дължимите осигурителни вноски, обезщетенията при болест и инцидент на работното място, продължителността на работното време, почивка и отпуск, прекратяване на трудовия договор.

 

 

Магистратът разказа на учениците кои са най-често срещаните случаи в практиката за нарушение на трудовото законодателство, като обясни за какво трябва да следят и къде и как могат да потърсят защита на трудовите си права.

 

Съдия Магардичиян подробно изброи и допълнителните изисквания и условия, които предвижда законодателството за постъпване на работа на непълнолетните лица и специалната закрила, която им дава законът – задължително предварително разрешение от „Инспекция по труда“, забрана за полагане на нощен труд и работа във вредни условия, ограничения в продължителността на работния ден и други.

 

В края на срещата магистратът отговори на поставените от учениците въпроси, които бяха изцяло свързани със специалната законодателна уредба по отношение на непълнолетните работници и служители. Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Новините