Гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ – Русе чества 135 години - ruse.utre.bg

Гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ – Русе чества 135 години

27 април 2018, 16:02 | Русе утре
  • Снимка:
    Пресцентър Община Русе

Габриела Фердинандова и Джулия Здравкова спечелиха Специалната награда за цялостен принос в литературната дейност на училището

ПГИУ „Елиас Канети“ – Русе отбеляза своя патронен празник и 135 години от създаването на училището. Празникът започна с две събития в зала “Култура“ и завърши с богата концертна програма в Канев ценър.  

Началото на празничния ден постави изявата на учениците от 8-ми клас, резултат от екипна работа на клуб “Училищна памет“ и клуб “Мултимедия и мултимедийни приложения“. С желание и интерес осмокласниците участваха във викторина “Канети“. Четири теми бяха обект на проучванията им: живот, творчество, филисофия и признание (награди) на Елиас Канети. Учениците показаха задълбочени познания, а състезателният им дух зарази публиката и затрудни журито. Проведената виртуална викторина увлече в света на Елиас Канети  и присъстващите гости.  

Празничната програма продължи с традиционното литературно четене на наградените от предварително обявения конкурс за художествена творба на тема „Бъдещето, което всеки миг се променя“. От пет години конкурсът е национален, през тази година има международно участие, а от две години е включен в Общинската  програма за закрила на деца с изявени дарби. Участниците бяха над 150 ученици от около 30 населени места в страната и чужбина, сред които София, Русе, Пловдив, Варна, Бургас, Нова загора, Монтана, Плевен, Видин, Гоце Делчев, Асеновград, Кърджали, Шумен, Тръстеник, (Плевен), Главиница (Силистра), Благоевград, Петрич, Ботевград, Перник, Ловеч, Враца, Ямбол, Елин Пелин, Линц (Австрия), Братислава (Словакия) и други.

 

Габриела Фердинандова и Джулия Здравкова от 12д клас спечелиха Специалната награда за цялостен принос в литературната дейност на училището и участие от 8-ми  до 12-ти клас в литературни конкурси и литературно четене. 

Празничният ден завърши с тържествен концерт в Канев център. Поздравителни адреси бяха получени от президента на Република България, председателя на Народното събрание, министъра на образованието и науката, областния управител на Област Русе, кмета на Община Русе, началника на РУО-Русе, Русенския университет, Русенската търговско-индустриална камара, НАП – Русе, Административен съд – Русе, русенски училища и други. Гимназията бе удостоена с Почетния знак на президента на Република България по повод 135-годишнината от основаването й, „за значимия й принос към образованието на поколения специалисти в областта на икономиката и управлението, както и за активната й дейност, формираща облика на професионалното образование и обучение в Република България“.

На концерта бе връчена и традиционната награда  „Ученик на випуска“. Тази година тя бе присъдена на Жанита Рафаелова от 12д клас.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Новините