Губернаторът провери чистенето на бреговата ивица, замърсена с гориво - ruse.utre.bg

Губернаторът провери чистенето на бреговата ивица, замърсена с гориво

30 април 2018, 16:46 | Русе утре
  • Снимка:
    Пресцентър Община Русе

  • Снимка:
    Пресцентър Община Русе

Опасността от екологична катастрофа е сведена до минимум

Областният управител Галин Григоров се запозна на място с предприетите мерки за почистване на замърсения участък на бреговата ивица по р. Дунав след бившето КТМ в посока Мартен. Той констатира сериозен напредък в почистването и отбеляза, че опасността от екологична катастрофа е сведена до минимум. Григоров заяви, че напредъкът се дължи на добрата стиковка между институциите и на усилията на  фирмите, работещи на територията на индустриална зона „Тегра“ и в кметство Мартен.

Действията по отстраняване на отпадъците ще продължат до отстраняване на попадналото в реката биогориво и други отпадъчни материали.

Почистването е затруднено от няколко закотвени неизползваеми  шлепове на „Драгажен“ ООД – Горно Абланово. След проведени разговори с ръководството на Изпълнителна агенция „Морска администрация“, Пристанищния комплекс в Русе и с други отговорни институции се оказа, че фирмата не може да бъде санкционирана, защото мястото, на което са спрени корабите не е забранено. Положителното е, че  корабите възпират разпространението на отпадъците по поречието на река Дунав и предизвикването на по-големи щети.

Областният управител е в непрекъснат контакт с институциите от региона и при необходимост е в готовност да реагира своевременно.

 

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета