Регионално състезание по роботика за ученици - ruse.utre.bg

Регионално състезание по роботика за ученици

04 май 2018, 09:00 | Русе утре
  • Снимка:
    Пресцентър РУ

Русенският университет и ПМГ „Баба Тонка“ Русе са домакини

На 5 май 2018 г. (събота) в Русенския университет ще се проведе второто издание на Русенския фестивал на роботиката. Регионалната инициативата е част от програмата  „Роботика за България“ и е съвместна между ПМГ „Баба Тонка“ и Русенския университет. Състезанието ще излъчи отборите, които ще бъдат допуснати до националния кръг през месец юни в град София.

Програма „Роботика за България“ се реализира по идея и инициатива на SAP Labs България и в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“. Тя стартира през 2015 година и основната й цел е да се стимулира интереса на учениците към науката и технологиите, както и да се създаде възможности за работа в екип. Поставя се фокус и върху професионалното развитие на учителите. Те се обучават като менторски екипи, които в последствие сформират отбори от ученици и им помагат в подготовката за състезания. Това дава възможност да се изградят отбори за състезания по концепцията на FLL (First Lego League). Русенските отбори от ПМГ „Баба Тонка“ участват в програмата за трета поредна година. Тази година ще участват шест русенски екипа, като новите са от СУ „Христо Ботев“ и от ПАГ „Гео Милев“.

В Русенския фестивал на роботиката са заявили участие 24 отбора от Русе, Варна, Силистра, Шумен, Добрич, Велико Търново и Плевен.

Участниците в отборите и техните ментори ще представят работата си по роботите и пред жури в направлението „Рободизайн“. В направлението „Робоигра“ се осъществява пряката надпревара с другите отбори в изпълнението на мисии. „Отборната игра“ е тази част от надпреварата, в която се оценяват уменията на членовете на отбора да общуват по между си, да си помагат и да споделят идеи и умения в състезателния процес. В направлението „Изследователски проект“ участниците ще презентират своите научноизследователски проекти по тазгодишната тема - „Хидродинамика“. Крайното класиране се определя от представянето на всеки отбор в четирите направления.

По време на състезанието ученици-доброволци от ПМГ „Баба Тонка“ ще бъдат домакини на отборите и ще им съдействат по време на тяхното участие.

Събитието ще се реализира и с подкрепата на  Училищното настоятелство на ПМГ „Баба Тонка” и фирма „Клевърсофт“ ООД.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Новините