Две училища от община Ценово в инициативата „Розите на България“ - ruse.utre.bg

Две училища от община Ценово в инициативата „Розите на България“

11 май 2018, 14:57 | Русе утре
  • Снимка:
    Пресцентър Община Ценово

  • Снимка:
    Пресцентър Община Ценово

С „Розите на България“ се отдава и почит към паметта на светите братя Кирил и Методий

Ученици от Долна Студена и Караманово се включиха в инициативата „Розите на България“. Момичетата и момчетата, повечето облечени в народни носии, се хванаха на кръшно българско хоро. Заедно с тях бяха техните учители, родители и близки. По официална информация идеята е подкрепена от над 50 български неделни училища в 25 държави по света. С „Розите на България“ се отдава и почит към паметта на светите братя Кирил и Методий.

В Долна Студена инициативата, подкрепена от Министерството на образованието и науката, се превърна в общоселски  празник. За да се хванат на хорото, на площада в центъра на селото дойдоха не само ученици от ОУ „Свети Климент Охридски“, но и децата от детската градина, членове на певческите групи „Латинка“ и „Зорница“. „Утвърждаването на българското самосъзнание и душевност, изучаването на обичаите и традициите са изключително важни моменти в изграждането на подрастващите. Да се популяризира българското е повече от задължително условие при възпитанието на учениците“, сподели Антоанета Семизова– директор на училището в Долна Студена. Хорото поведе кметът на населеното място Николай Стойчев, който развя голям български трибагреник. Повечето от децата също носеха националния трикольор.

В Караманово пред сградата на ОУ „Христо Ботев“ също звуча „Празнична сюита“. На хорото се хванаха всички ученици и учители от школото. Част от децата бяха облечени в национални носии и внесоха колорит по време на празника. Хорото поведе кметът на селото Бисер Блажев, гордо развял българското знаме.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Новините