Филателна изложба за празника на Кирил и Методий в музея - ruse.utre.bg

Филателна изложба за празника на Кирил и Методий в музея

11 май 2018, 17:24 | Русе утре
  • Снимка:
    РИМ

Експозицията е дело на Музея на македонската борба в Скопие и беше открита официално в края на април

По случай  празника на светите братя Кирил и Методий, в сградата на Историческия музей е наредена  филателната изложба „Светите Братя Кирил и Методий – Всесловенски просветители“. Експозицията е дело на Музея на македонската борба в Скопие и беше открита официално в края на месец април от директора на македонския музей д-р Бранислав Светозаревич.  Изложбата е фокусирана  върху делото на Светите братя Кирил и Методий, създаването и разпространението на славянската писменост. Експозицията проследява приноса на двамата равноапостоли за развитието на славянската и европейската култури, дейността на техните последователи и начина, по който са почитани в различните страни.  

Експозицията съдържа повече от 80  материали – марки, пощенски картички, първодневни пликове и блокове, издадени през последните сто години в различни държави, част от които вече не съществуват – България, Македония, Сърбия, Русия, Хърватия, Чехия, Полша, Словакия Украйна, Гърция, Ватикан, СССР, Югославия и Чехословакия. Освен образите и юбилеите, свързани  с Кирил и Методий, показаните филателни и материали проследяват развитието на тяхното наследство – съвременните азбуки, университети, национални библиотеки, научни конгреси, изложби, монументални паметници и различни институции, които носят техните имена или са посветени на тях. 

Д-р Бранислав Светозаревич се занимава с филателия от 47 години. Разполага с голям брой материали, с които е реализирал над 23 самостоятелни изложби в Македония и съседни на нея държави. В периода 1993 – 2003 г. е председател на Колекционерското дружество „Менада“ в Тетово и заместник-председател на Филателисткия съюз на Македония.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета