Изложение „Библиотеките представят“ събра библиотекари от областта - ruse.utre.bg

Изложение „Библиотеките представят“ събра библиотекари от областта

12 май 2018, 10:00 | Русе утре
  • Снимка:
    РБ "Любен Каравелов"

Библиотеката при читалище „Ангел Кънчев – 1901“, Русе е носител на Годишната награда „Библиотека на годината от област Русе“

За първи път в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе се проведе Изложение „Библиотеките представят - Русе, 2018“ по повод професионалния празник на библиотечните и информационни специалисти 11 май. Изложението е инициатива, което има за цел да презентира обществените библиотеки от област Русе като значим и притегателен център за местната общност.

Представени бяха книги, периодични издания, рекламни материали, талисмани, ръчно изработени експонати, снимки и други, отразяващи дейността на институциите и тяхната съвременна визия. Гостите имаха възможност да се докоснат отблизо с изложените експонати дори да си купят продукт, създаден с рекламна цел. По този начин те оказаха подкрепа на кампанията „Лъч светлина и добрина“, инициирана от библиотеката в с. Чилнов, община Две могили. Събраните средства ще се използват за обогатяване на детския им фонд.

От тази година стартира инициатива за връчване на Годишна награда „Библиотека на годината от област Русе“. Основната цел е да стимулира обществените библиотеки на територията на областта да работят за повишаване престижа на институциите и професията. Бяха получени номинации за 22 библиотеки, разгледани от жури в състав: председател: Ирена Петрова – директор на дирекция „Култура и образование“ в Община Русе, и членове: Анна Сипос – старши експерт в отдел „Култура“ в Община Русе, Мануела Симеонова и Петя Минчева – експерти в Регионален експертно-консултантски информационен център „Читалища“ – Русе. Носител на Годишната награда „Библиотека на годината от област Русе“, 2017 е Библиотеката при Народно читалище „Ангел Кънчев – 1901“, град Русе.

По време на изложението служители от отдел „Автоматизация“ направиха демонстрация пред гостите за работа с роботи Финч. Всеки желаещ имаше възможността да контролира движението на роботите, да се впусне в космическо приключение с очила за виртуална реалност и да разгледа модели, изработени на 3D принтер – собственост на библиотеката.

Поздравителни адреси по повод празника са изпратени от Пенчо Милков - народен представител, от Галин Григоров – областен управител на област Русе, от Пламен Стоилов – кмет на община Русе.

Директорът на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе Теодора Евтимова увери библиотечната общност, че Изложение „Библиотеките представят - Русе“ ще се превърне в ежегодно събитиеКоментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Новините