Нови дарения за галерията - ruse.utre.bg

Нови дарения за галерията

13 май 2018, 11:00 | Русе утре
  • Снимка:
    Художествена галерия Русе

Томислав Шпикич, Италия и Сенем Каш Тюфекчи, Турция дариха творби

Художествена галерия – Русе получи две нови попълнения във фонда. Това са даренията на автори, участвали в Международното биенале „Изкуството на миниатюрата” – Русе 2017 г.

Томислав Шпикич, Италия, изпрати своя творба с желанието да стане част от колекцията на Биеналето. Художникът е роден в Загреб, Хърватска (1932). Работи като илюстратор, аниматор и карикатурист в Италия. Член на комисията за подбор на международни фестивали за анимационен филм в Италия, Хърватска. Участва в групови и солови изложби в Милано, Триест, Загреб, Флоренция, Белград и др. (1981 - 2002). Получил е награди: Купа „Carlo Alberto Chiesa”, Триест, Италия (1959); Диплома от 16-ия Международен фестивал на анимационния филм „Treviso Cartoon“ (1990); Международен фестивал на анимационния филм, Загреб, Хърватска (1992, 1994); Признание „Albo d’oro dell’illustrazione Italian“, Асоциация на италианските илюстратори, Милано, Италия (2003).

Друг участник в Биеналето – Сенем Каш Тюфекчи, Турция – дари своя творба „Без заглавие. Страница от Корана”. Тя е носител на Наградата на публиката на Биеналето. Родена е през 1974 г. Завършва Изкуства в Университет „Мармара”, Истанбул. Участва във Фестивал на изкуствата в Бурса (2015), в национални и международни изложби. Дарената творба е част от изложбата ѝ на традиционна турска миниатюра и може да бъде видяна до 17 май 2018 г. 

Екипът на галерията благодари за положителната нагласа на авторите, станали част от художествения живот на град Русе и дарителския им жест, който прави възможно попълването на колекцията с високохудожествени творби.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета